Iskusne muzičarke poručuju: Trema je okej!

Tokom drugog i trećeg dana Rok kampa za devojčice, koji se dešava na Avali od 21. do 27. avgusta, počele su već da se naziru melodije pesama, tonovi se sklapaju i pesme dobijaju svoj oblik. Devojčice su se rasporedile u bendove i dobijaju prva iskustva zajedničkih probi. Učesnice kampa imale su dve gošće iznenađenja, koje su sa njima razgovarale o pevanju i stvaranju pesama.

Druge večeri kampa devojčice su se oduševile gostovanjem Bojane Stamenov, koja je sa njima razgovarala o pevanju, nastupu, i emocijama u muzici. Bojana je devojčice savetovala na koji način da se nose sa tremom, koja se javlja i posle godina nastupanja – za nju ima 2 sekunde vremena, pre nego što pevanje počne. Tremi mesto nije na probama, koje služe da se vežba i greši; u muzici je praksa najveća škola. Bojani je kod pevanja veoma bitna emocija, jer kaže da život i emocije kroje kakve ćemo pesme da pišemo. U pevanju mora jasno da se čuje šta želiš i šta misliš, da bi zvučalo najbolje što može. Kada peva, ona se trudi da svojim pogledom, gestovima, izrazima lica dočara značenje, tako da svako razume smisao čak i ako ne razume ni jednu reč. Važno je osetiti priču pesme koju želiš da otpevaš!

Maja Cvetković, koja predvodi bend E-Play, posetila je rokerke trećeg dana kampa. I ona veruje da je trema nešto uobičajeno čak i za iskusne muzičarke. Takođe naglašava značaj prakse, jer je ona kao iskusna muzičarka posle godina aktivno provedenih na sceni posvećena učenju i usavršavanju, koga nikada nije dovoljno. Maja svoj instrument – bas gitaru – svira netipično, trzalicom i sa temom. Devojčicama je prenela da je super ostati verna sebi i raditi stvari na svoj način! Čak i ako ne ideš u muzičku školu, možeš da učiš da sviraš instrument koji želiš, a Majin savet je da učiš od drugih, na primer, slušajući svoje omiljene muzičare na TV-u ili Jutjubu.

Stvari koje su na radionicama sa Bojanom i Majom naučile učesnice Rok kampa za devojčice primeniće na koncertu na kraju kampa, 27. avgusta od 12:30h na bini odmarališta „Šuplja stena“ na Avali. Potražite više na Fejsbuk i Instagram stranicama Rok kamp za devojčice.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.