Izbor najboljeg romana za mlade u 2017. godini

Beogradski čitalački klub za mlade Mreža B.O.O.K. – Biblioteka odabranih omladinskih knjiga organizovao je izbor najboljeg romana za mlade koji je objavljen u Srbiji tokom 2017. godine. U tu svrhu je preko Instagrama okupljen specijalni onlajn žiri, sastavljen od 22 mladih poznavalaca savremene književne produkcije za mlade (young adult) koji su dobro upućeni u prošlogodišnju ponudu domaćih izdavača. Članovi ovog žirija bili su iz Beograda i drugih gradova u Srbiji (Pančevo, Kraljevo, Loznica, Paraćin, Stara Pazova, Velika Plana, Ljig), a prosek godina je bio 17.

U jakoj konkurenciji i bogatoj produkciji od ukupno 66 naslova za mlade, koliko je prošle godine objavljeno u Srbiji, onlajn žiri Mreže B.O.O.K. posebno je izdvojio nekoliko naslova i dodelio im sledeća priznanja:

Bronzana medalja Mreže B.O.O.K. – Jasminka Petrović: SVE JE U REDU (Kreativni centar)
Srebrna medalja Mreže B.O.O.K. – Džon Grin: NEMA KRAJA KORNJAČAMA (Urban Reads)
Zlatna medalja Mreže B.O.O.K. – Endži Tomas: TA MRŽNJA KOJU SEJEŠ (Urban Reads)

Ubedljivi pobednik ovog glasanja, sa dvostruko više dobijenih glasova od drugoplasiranog, je “Ta mržnja koju seješ”, uzbudljivi i emotivni debitantski roman mlade američke autorke Endži Tomas, koji se bavi aktuelnim problemom rasne netrpeljivosti u SAD.

Detaljnije o ovom romanu: http://knjigoskop.com/ta_mrznja_koju_sejes

Detaljniji prikaz rezultata i opis glasanja: http://mrezabook.com/ya2017

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.