Koje je mesto najbolje za učenje?

Učiš li za stolom, u krevetu ili na kauču u dnevnoj sobi, slušajući pritom playlistu koja ti se već danima nalazi na telefonu? Vežbanje fizike ili učenje lekcije iz geografije uvek je lakše uz omiljenu pesmu, zar ne?!

Ali da li ti je mama ikada rekla „Ne možeš ovde da učiš, idi u sobu”? Razlog tome je što su donedavno postojale teorije o „pravilnom učenju”, koje se sugerisale da je najbolje okruženje za učenje tvoja soba i radni sto s neudobnom stolicom. Prema rečima stručnjaka, ova pozicija je najefikasnije „terala” na učenje.

Ali postoji još nekoliko pozicija za koje se veruje da su jako dobre za savladavanje gradiva.

Možeš lagano da hodaš po sobi. Tvoj mozak se na ovaj način najviše fokusira zahvaljujući tome što telo nije ukočeno u jednom položaju.

Učenje u čitaonicama je metod s kojom je dobro upoznata ekipa koja ima puno školskog iskustva (studenti). Ovo okruženje je najpodsticajnije kada zagusti i kad treba zagrejati stolicu.

Najgora metoda, prema mišljenjima stručnjaka, je učenje u krevetu. Budući da tvoj mozak prepoznaje krevet kao mesto za spavanje, učenje u ležećem položaju može otežati proces učenja za sutrašnji test.

Foto: Unsplash

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.