Koji su sve znaci sujeverja?

Kada nam crna mačka pređe put, postoji sledeći ritual: tri puta po tri koraka unazad. Mada ima onih, koji su ekstremniji, koji isto koračaju unazad, ali se i krste, pa zaobilaze to prekšteno ili nešto slično tome. Zbog čega to oni rade, nemamo pojma: neko nam je to rekao da to treba tako da se uraditi i sada mahinalno svaki put to radimo. Iz ovoga proizilazi da se ne prenosi samo tradicija sa kolena na koleno, nego i sujeverje.

Sujeverje se definiše kao sve ono što prelazi granicu razumnog. Počelo je u davna vremena, ali se održalo i do dana današnjeg. Nekada su veštice i čarobnjaci stajali na stubu srama zbog neobjašnjivih pojava, a danas ne drhtimo zbog pomenutih, već kada vidimo da je sutra petak 13. obuvamo neki komad odeće naopačke, da nas čuva od uroka ili se radujemo ako nađemo na ulici neku paru, jer se veruje  da će nam to doneti sreću… Da se razumemo, ne veruju svi u ovo, mnogima je to način da se zabave, mnogima način da profitiraju smišljaući reklame ili neke druge marketinške trikove.

Na netu smo pronašli istraživanje o tome da polovina Nemaca veruje da detelina sa četiri lista donosi sreću ili da polomljeno ogledalo donosi nesreću tačnije 7 godina nesreće. Takođe smo uspeli da pronađemo u šta sve oni još veruju, pa ćemo se porediti: ko je sujeverniji?

Nezaobilazni broj 13 – u mnogim kulturama označen kao nesrećan broj: većina hotela nema 13. sprat, niti sobu broj 13, u avionu nema sedišta broj 13, a u bolnici ni bolničke sobe sa ovim brojem. Interesantno je i to da prilikom izvlačenja loto brojeva retko kada se izvuče broj 13, a i da je u poznatoj bajci Braće Grim „Trnova ružica“ baš 13. vila zla nasuprot 12 dobrih. Ali u nekim zemljama 13 je srećan broj: Italija, Meksiko, kao i u nekim delovima Francuske.

Broj je povezan i sa jednim danom: petkom. I Nemci imaju fobiju kada dođe petak 13. Otkazuju se sastanci, putovanja, u ekstremnim slučajevima se ne napušta ni krevet.

Crna mačka: već pomenuh kako ja i ostali sujevernici činimo kada nam mačka pređe put. Kod Nemaca i mnogih drugih je vrlo važna putanja kada vam crna mačka pređe put: dakle nesreću donosi samo ako ona prepreči put sa leva na desno. U suprotnom smeru pak donosi sreću. Hm….

Merdevine: postoji verovanje i kod nas i kod Nemaca da ko prođe ispod merdevina naslonjenih na zid,  pratiće ga nesreća. Poreklo ovog sujeverja: nepoznato.

Odžačar: i kod nas i kod Nemaca simbol sreće. Neki kažu da se treba uhvatiti za dugme i zamisliti želju, neki da treba dotaći odžačara i tako redom.

Kod sujeverja se ne razlikujemo mnogo, primenjujemo skoro ista pravila i verujemo da  ćemo na taj način sprečiti neku nesreću ili prizvati sreću. Samo ostaje pitanje: da li nam to pomaže ili ne?

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.