Koju italijansku masku biste vi poneli?

Karnevali u Italiji su danas velika turistička atrakcija, koja ima svoju dugu tradiciju. Ova vrsta zabave se iz Italije proširila u Španiju, Portugal i Francusku. Reč karneval nastala je od latinskih reči carnem levare-ukloniti meso, pa samim tim i karneval označava početak perioda u kom se ne jede meso, odnosno početak uskršnjeg posta.

Iako je veza sa hrišćanskom tradicijom očigledna, začetke karnevala, odnosno ove vrste zabave, nalazimo i kod starih Rimljana. U srednjem veku karnevali su bili odraz narodne kulture, dok su maske neki nastavak paganske kulture.

Glavni protagonisti karnevala su, naravno, maske. Naziv potiče od arapske reči “mascharà” koja znači ruganje, satira. Svaki italijanski grad ima svoju prepoznatljivu masku, a maske su likovi Commedie dell’Arte, koji čuvaju tradiciju, žargon i duh antičkih vremena.

“Čovek je najmanje svoj kada govori u svoje ime. Dajte mu masku i reći će vam istinu.”Oskar Vajld

Maske su nastajale u različitim periodima, a svaka označava određenu profesiju, poreklo, karakter. Evo nekih od najpoznatijih maski (likova) koje ćete sresti na karnevalima u Italiji:

Brighella, poreklom iz Bergama, jedna je od najstarijih, potiče još iz srednjeg veka. To je mladi sluga, lukav i svadljiv. Nosi par belih pantalona, belu jaknu sa zelenim šarama, frizura mu podseća na kuvara i nosi crnu masku.

Arlecchino, predstavlja naizgled priglupog slugu, ali koji je zapravo veoma pronicljiv. Predstavlja onog koji se može brzo prilagoditi svakoj situaciji da bi izvukao svoju korist.

Colombina, venecijanska maska koja predstavlja živahnu i lukavu sluškinju koja priča na svom dijalektu i veoma je vezana za svoju gospodaricu. Karakteriše je jednostavno odelo, kecelja sa ponekom zakrpom i bela kapa na glavi.

Pulcinella je poreklom iz Napulja, ima orlovski nos i sinonim je za podlog čoveka.  Na sebi ima belu odeću a nosi crnu masku.

Dottor Balanzone iz Bolonje, veoma brbljiv čovek koji veruje da puno zna ali vrlo često zna prevariti ljude. Ima dugačak nos i leči ljude od kuge. Nosi crno odelo i belu maramicu zakačenu za pojas.

Gianduja, poreklom iz Pijemonta, predstavlja veselog gospodina koji je razuman i hrabar, koji voli vino i dobru hranu. Nosi žuti prsluk, šešir, periku vezanu u rep. Verni pratilac mu je Giacometta, koja predstavlja mladu, inteligentnu i jednostavnu ženu.

Beppe Nappa je sicilijanski lik, bezbrižan i srećan, voli da peva i igra, svako malo pravi neke probleme i potpuno je beskoristan. Radi kao sluga za nekog bogatog barona kojem krade vino i hranu. Karakteriše ga dug nos, veoma je smešan, nosi belo odelo sa dugačkim rukavima, i na glavi ima crni šešir.

Naravno, kao i sve italijanske proslave, i ovo mora biti adekvatno propraćeno kulinarskim specijalitetima. Tako u svakoj regiji nalazimo gastronomske recepte karakteristične za proslavu karnevala. La Cicerchiata je specijalitet tipičan za Centralnu Italiju. Le Chiacchiere je možda najjednostavniji recept od svih karnevalskih slatkiša. Pravi se u čitavoj Italiji, samo pod različitim imenima (Grostoli, Sfrappole, Galani, Frappe, Cenci).  Osim toga poznate su i Castagnole, Tortelli o ravioli dolci, Causone napoletano.

Tokom karnevala organizuju se razni događaji, jedan od najboljih je povorka brodova i gondola u Grand kanalu u Veneciji. Karneval u Viareggiu je poznat po slavnim, džinovskim marionetama koje šetaju gradom, a podjednako su zanimljive i “borbe pomorandži” koje karakterišu Ivrea karneval (regija Pijemont).

Ulice pune ljudi u svako doba dana, razni kostimi, muzika, hrana i dobra vina na svakom ćošku, sve to čini karnevalsku atmosferu, kojoj se uvek vredi priključiti.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.