Milica Mladenović: ARLEMM već devetu godinu zaredom dokazuje da talentovana deca i mladi žive i van kulturnih centara

Arlemm, deveta po redu, Ariljska letnja muzička manifestacija, biće održana od 14. do 29. jula 2018, a prenosiće se uživo zahvaljujući Telenor mreži. Osim što okuplja vodeća imena, pre svega iz sveta klasične muzike, ARLEMM se izdvaja po značajnim prirodnim i kulturno-istorijskim lokalitetima opštine Arilje, na kojima se održavaju aktivnosti: na reci Rzav, ostrvu Uski Vir, crkvenoj porti i Crkvi Svetog Ahilija, Gradskom trgu – promovišući uz muziku i važnost tradicije i očuvanja prirode.

Kako HEJ! uvek promoviše mlade i talentovane ljude, rešili smo da vam razgovorom sa jednom od organizatorki približimo manifestaciju.  Milica Mladenović je profesor violine u Školi za muzičke talente u Ćupriji.

Kako ste uplovili u svet ozbiljne muzike?

Naša porodica je oduvek bila usmerena na umetnost, jer su naši roditelji slikari, koji su poželeli da se njihovo svo troje dece bavi muzikom. Braća i ja usmereni na muzičko obrazovanje u muzičkim školama u Beogradu, a kasnije u Rusiji i Evropi. A imam osećaj da sam oduvek bila usmerena na umetničku muziku.

Radite sa mladim talentima, koliko je teško usmeriti ih na pravi put?

Ja sam zaposlena u Školi za muzičke talente u Ćupriji, koaj je veoma specifična po principima rada jer su profesori i deca mnogo više usmereni jedni na druge nego u običnim muzičkim školama, gde učenik dolazi na čas i vraća se svojoj kući, porodici, obavezama. U našoj školi, deca i iprofesori žive i rade zajedno, i tako razvijaju specifične odnose poverenja i poštovanja.
Uvek je veliki izazov i odgovornost, od samog početka rada sa decom.
Teško je raditi sa decom koja imaju manje izražen talenat, ali je podjednako teško raditi i sa decom koja imaju izražen talenat, jer je odgovornost nastavnika izuzetno velika. Decu ne usmeravamo samo na profesiju, već na celokupan život koji prati ovo zvanje.
Ipak, kada se posao radi sa ljubavlju, lakše je prevazilaziti teškoće na koje se nailazi na umetničkim putevima.

Da li sa učenicima pričate o aktuelnoj muzici,mislimo na svetsku muzičku scenu?

Naravno, razgovaramo o različitim vrstama muzike. Muzičar koji nema dovoljno širok pogled na umetnički svet, ne može ni sveobuhvatno da pristupi svojoj budućoj profesiji. Svakako je na svakom od nas da izaberemo muziku koja nam najviše odgovara i koju najbolje razumemo.

Koliko su manifestacije kao ARLEMM važne?

ARLEMM već devetu godinu zaredom, uz podršku Ministarstva kulture, dokazuje da talentovana deca i mladi žive i van kulturnih centara, da je želja za kvalitetnim dešavaljima prisutna u svim delovima naše zemlje. Ove godine ćemo se zahavljujući Telenor mreži videti daleko van granica Arilja i dešavanja sa manifestacije mogu da se prate na njihovom Jutube kanalu.
Drago nam je da su naš trud i zalaganje prepoznali mnogi partneri i donatori koji nas podržavaju, ali i lokalna samouprava u Arilju jer sa socijalne strane posmatrano, manifestacije ovog tipa su veoma bitne za zdrav razvoj nacije.

Znamo da se tokom ARLEMMa odži mnoštvo radionica, zašto su one dobre za mlade muzičare?

U okviru edukativnog programa manifestacije održi se svake godine 800 časova individualne i grupne nastave. Mladi muzičari unapređuju svoje znanje kroz rad sa profesorima i pedagozima koji nisu njihovi primarni profesori, što unosi svežinu u rad; za kratak vremenski period prelazi se više gradiva nego u svakodnevnoj nastavi, mladi umetnici provode vreme u zajedničkom muziciranju i druženju sa svojim vršnjacima i istomišljenicima.
Letnja škola ARLEMMa je specifična i po izboru najmlađih polaznika, početnika, koji se prvi put susreću sa instrumentima, a posle dve nedelje intenzivnog rada već izlaze na scenu i imaju svoj prvi nastup.
Pored muzičkih radionica tokom manifestacije se realizuje i slikarska, psihološka, ARLEMM art radionica, radionica pejzažnog dizajna, ali i javni časovi, koncerti, izložbe, besede, duhovne večeri – što sve u zbiru oblikuje duh budućih muzičara.

Priredila: Ivana Grabrović

Foto: D. Selaković

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.