MRNJAU FEST: Evo kada počinje festival posvećen mačkama

U Domu omladine Beograda 10. i 11. decembra biće održan treći po redu “Mrnjau Fest” – jedinstveni festival posvećen mačkama! Ovom prilikom će društvo ljubitelja mačaka Le PETit proslaviti prvih pet godina postojanja.

Mrnjau Fest će biti otvoren za posetioce od 11:00 do 18:00. Kreativne radionice i programi za decu počinju u 12:00. Cena ulaznice je 300 dinara, a za decu predškolskog uzrasta, ulaz je slobodan.

Glavni program festivala je zvanična međunarodna izložba mačaka po WCF (World Cat Federation) sistemu. Izlažu se rasne i domaće mačke u svim WCF kategorijama. Pred kraj svakog takmičarskog dana priređuje se javno ocenjivanje i prezentacija rasa, a veliko finale su Best in Show i Best of Best revije.

U nadmetanju za titule najlepših očekuje se prisustvo izuzetnih mačaka iz Srbije i mnogih evropskih zemalja. Biće zastupljene sve popularne rase: britanke, mejn kunovi, persijanke ali i rase koje se ređe viđaju: afrodite, bengalke, birmanke, nebelung, norveške šumske, korniš reks, sfinks i druge. Domaće mace su takođe dobrodošle i ravnopravno se takmiče za nagrade!

U kontaktu sa veterinarima, specijalistima za ishranu i ponašanje mačaka, saznaćemo kako valjano negovati mačke, kako ih pravilno hraniti, vaspitavati, šta su mitovi a šta činjenice, kako se izboriti sa predrasudama vezanim za mačke i još mnogo toga.

Atelje Kreativistika će prirediti otvorene kreativne radionice, te će učesnici kao uspomenu sa “Mrnjau Festa” poneti neku originalno svojeručno napravljenu mačkotvorinu. Vešti prsti šminkera pretvoriće dečja lica u male i velike mačke, tigrove, lavove ili kakvo drugo mačje biće iz mašte, a devojačka lica u mačkolike vamp heroine.

U subotu, prvog dana Mrnjau Festa, predstaviće se primenjeni umetnici sa svojim maštovitim „šapotvorinama“ – ručnim radovima čija je zajednička tema mačka, te eto prilike da sebe ili drage nam ljude darujemo unikatnim poklončićem, a mace obradujemo nekom zanimljivom korpicom ili igračkom.

U nedelju, drugog dana Mrnjau Festa, u saradnji sa Veterinom Beograd biće organizovano udomljavanje mačića bez doma. Posetioci će imati priliku da izaberu i povedu kući macu svog života – novog čupavog, predljivog i maznog člana porodice. Sve udomljene mace biće na licu mesta čipovane, vakcinisane i biće im obezbeđena besplatna sterilizacija.

Foto: Ivan Jekic

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.