#mtsTeenTalk – Jasminka Petrović: Mladi nerado javno iznose svoje stavove, jer strepe od komentara

Pre pet godina rodila se ideja o konferenciji koja će biti posvećena tinejdžerima i tako je nastao čuveni “Teen Talk”, koji iz godine u godinu pomera granice.

Ove godine se družimo i razmenjujemo ideje, mišljenja, postavljamo pitanja i dajemo odgovore na njih 23. novembra u Domu omladine, u Beogradu. Pokrovitelj konferencije je mts i ponosni smo što ćemo zajedno sa njima pokušati da odgovorimo na mnogobrojna pitanja koja muče današnje tinejdžere.

Konferenciju će otvoriti ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić, a tokom dana ćemo razgovarati o različitim temama, među kojima su: obrazovni sistem i dualno obrazovanje, cyber nasilje i njegove posledice, kada i kako preživeti prvi poljubac, vezu, seksualni odnos, ko su hejteri i zašto su danas toliko popularni, zamke bulimije, anoreksije i drugih poremećaja ishrane, kao i o virtuelnom svetu, društvenim mrežama, influenserima…

Na panelu “Odrastanje pod pritiskom” jedan od govornika biće i Jasminka Petrović, autorka knjige “Sve je u redu”.

Gde ste pronašli inspiraciju za knjigu “Sve je u redu”?

– Iz razgovora sa mladima u okviru brojnih projekata, programa ili književnih susreta. Mladi nisu mnogo pričljivi i otvoreni. Potrebno im je vreme da steknu poverenje u sagovornika. Nerado javno iznose svoje stavove, jer strepe od komentara (čitaj hejtovanja vršnjaka).

Kakve su reakcije tinejdžera na knjigu, pošto smo sigurni da ih ima?

– Kažu da su likovi i njihove priče realni.

Posmatrajući svet oko nas nekako nam se čini da je deci danas mnogo teže da se “snađu” u procesu odrastanja. Da li delite naše mišljenje i kako im možemo pomoći da tom putu odrastanja?

– Moja teza je da danas nikome nije lako ni mladima, ni roditeljima ni nastavnicima. Za početak predlažem da sve ostavimo, sednemo i razgovaramo. Tema je bezbroj. Možemo da razgovaramo o: knjigama, filmovima, globalnom zagrevanju, maloletničkoj trudnoći, nezaposlenosti, ekonomskoj krizi, kolačima, društvenim mrežama, ljubavi, konfliktu, nasilju, pozorišnim predstavama, zdravoj hrani, duhovnosti, prvom poljupcu, ljubomori, lenjosti, strahu, sreći, ljudima sa invaliditetom, fotografijama, diktaturi, demokratiji, slobodi…

Ukoliko i ti želiš da budeš deo publike, da aktivno učestvuješ u panelima, prijavi se na mail ivana.petrovic@color.rs.

Za više informacija posetite stranicu: www.color.rs/teentalk2017/

Foto: Marko Rupena

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.