#mtsTeenTalk – Marta Hadžimanov: Čini mi se da hejteri zapravo najviše mrze sebe i svoje mane, pa onda tu frustraciju izbacuju na druge ljude

Pre pet godina rodila se ideja o konferenciji koja će biti posvećena tinejdžerima i tako je nastao čuveni “Teen Talk“, koji iz godine u godinu pomera granice.

Ove godine se družimo i razmenjujemo ideje, mišljenja, postavljamo pitanja i dajemo odgovore na njih 23. novembra u Domu omladine, u Beogradu. Pokrovitelj konferencije je mts i ponosni smo što ćemo zajedno sa njima pokušati da odgovorimo na mnogobrojna pitanja koja muče današnje tinejdžere.

Konferenciju će otvoriti ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić, a tokom dana ćemo razgovarati o različitim temama, među kojima su: obrazovni sistem i dualno obrazovanje, cyber nasilje i njegove posledice, kada i kako preživeti prvi poljubac, vezu, seksualni odnos, ko su hejteri i zašto su danas toliko popularni, zamke bulimije, anoreksije i drugih poremećaja ishrane, kao i o virtuelnom svetu, društvenim mrežama, influenserima…

Na panelu “Odrastanje pod pritiskom” imaćemo priliku da čujemo i tinjedžerku Martu Hadžimanov. 

Ne možemo da zanemarimo činjenicu da si dete iz poznate porodice. Da li ti je to ikada zasmetalo, da li su ti zbog toga drugari prebacivali?

– Ne, nisam doživela tako nešto. Drugari su mi oduvek pružali podršku za sve i uvek su bili tu za mene, i dalje su, kao i ja za njih. Drago mi je što nisam imala priliku da sretnem osobe koje bi se ponašale na taj način. Možda sam ih i srela, ali takve osobe me ne privlače za neko druženje. Oseti se to vrlo brzo. Svakako sam veoma zahvalna što imam divne prijatelje, pune ljubavi i podrške.

Živimo u vremenu kada su hejteri jako popularni. Šta ti misliš o njima i kako im se treba suprotstaviti?

– Smatram da hejtere treba ignorisati i ne dozvoliti da njihove uvredljive reči ili dela dopru do vas. Najlakše je kritikovati nekoga ili nešto iz daljine, sa bezbedne udaljenosti. Pritom, da je u pitanju samo kritika, to ne bi bio problem. Kao što im i ime kaže, hejteri mrze, obično iracionalno. Ja veoma poštujem osobe koje pokušavaju da urade nesto, čak i ako je to nešto trapavo i nije baš najbolje. Napraviti nešto svoje je teško, zahteva trud i vreme, i angažovanost. To treba poštovati, jer to znači da je ta osoba ustala od svog kompjutera, telefona, i izašla iz svoje sobe, i da pokušava. Čini mi se da hejteri zapravo najviše mrze sebe i svoje mane, pa onda tu frustraciju izbacuju na druge ljude. Zapravo, žao mi ih je.

Izuzetno si uspešna i vredna tinejdžerka, kako postižeš sve?

– Mislim da je dobra organizacija ključna stvar kad su obaveze u pitanju. Moram uvek dobro da rasporedim vreme s kojim raspolažem, kako bih stigla i da učim, i da pevam, i da sviram, i da idem na glumu, a i da izadjem s drustvom, deckom, porodicom… Nije uvek lako, ali kad znaš šta voliš i šta ti je cilj, onda imaš i volje da ideš dalje.

Ukoliko i ti želiš da budeš deo publike, da aktivno učestvuješ u panelima, prijavi se na mail ivana.petrovic@color.rs. Ali požuri jer ostalo je još malo vremena do početka konferecije.

I da važna napomena učešće na konferenciji se ne plaća, a za sve goste smo spremili osveženje.

Za više informacija posetite stranicu: www.color.rs/teentalk2017/

Foto: Dalibor Danilović/Gloria

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.