#mtsTeenTalk – Milena Sretić: Digitalna pismenost je nužnost ukoliko želimo uspešnu karijeru

Pre pet godina rodila se ideja o konferenciji koja će biti posvećena tinejdžerima i tako je nastao čuveni “Teen Talk”, koji iz godine u godinu pomera granice.

Ove godine se družimo i razmenjujemo ideje, mišljenja, postavljamo pitanja i dajemo odgovore na njih 23. novembra u Domu omladine, u Beogradu. Pokrovitelj konferencije je mts i ponosni smo što ćemo zajedno sa njima pokušati da odgovorimo na mnogobrojna pitanja koja muče današnje tinejdžere.

Konferenciju će otvoriti ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić, a tokom dana ćemo razgovarati o različitim temama, među kojima su: obrazovni sistem i dualno obrazovanje, cyber nasilje i njegove posledice, kada i kako preživeti prvi poljubac, vezu, seksualni odnos, ko su hejteri i zašto su danas toliko popularni, zamke bulimije, anoreksije i drugih poremećaja ishrane, kao i o virtuelnom svetu, društvenim mrežama, influenserima…

Kroz panel “Au, što je škola zgodna? vodiće nas Milena Sretić, MEF fakultet

Kakav je obrazovni sistem u Srbiji danas? Sa kakvim znanjem srednjoškolci dolaze na fakultet?
– Primetni su pomaci u obrazovanju mladih poslednjih godina, najviše mislim na osavremenjivanje načina sprovođenja nastave. Recimo, kako mi na MEF fakultetu radimo – imamo odličnu saradnju s brojnim školama na teritoriji čitave zemlje, u vidu radionica, kurseva i tematskih predavanja koje učenici žele da čuju, a mi im tu temu i približimo odlaskom u njihovu školu ili ih ugostimo na MEF-u, tako da mogu reći da nisam neko ko je upućen samo u nastavu na visokoobrazovnim ustanovama. Srednjoškolci savremenog doba razlikuju se od generacija i od pre samo jedne decenije najviše po načinu recipiranja informacija – jednostavno, zadatak svih nas koji smo u obrazovanju jeste da im sadržaj predmeta kojim se bavimo predstavimo na interestantan, koncizan način, uz podsticanje analitičkog razmišljanja i uz brojne primere iz prakse, kako bismo im jasno pokazali i namenu i svrsishodnost onoga što ih učimo.

Koliko je značajno za dalje obrazovanje modernizacija obrazovnog sistema, da đaci više uče o tehnologiji, ali i da je koriste u nastavi?
– Digitalna pismenost je nužnost ukoliko želimo uspešnu karijeru. Naša predavanja na MEF-u su tehnički vizuelno propraćena, imamo platformu za učenje gde svaki student ima svoj profil na kom se nalaze predmeti njegovog modula, a gde je individualizovan kalendar nastave, kolokvijuma i snimljena su sva predavanja, tako da je i to način na koji naši studenti uče. Pokazalo se da se time podstiče i asocijativnost razgovora na času i osvežavanje znanja, i da je sam taj način učenja njima prijemčiviji nego da ispred sebe imaju neke zastarele udžbenike. Takođe, podstičemo ih i da nam šalju referate i seminarske radove u digitalnoj formi, a redovno ih motivišemo i da prave prezentacije i izlažu pred svojom grupom na času, čime se realizuju funkcionalni ciljevi u nastavi na najuspešniji način.

Šta je to dobro, a šta treba menjati u obrazovnom sistemu?
– Dobroga ima mnogo, premda se nama nekada tako ne čini. Naši učenici postižu sjajne uspehe i na svetskom nivou, upravo zahvaljujući tome što naš obrazovni sistem pruža široko gledište u više naučnih oblasti. Mi smo izuzetno talentovano i inteligentno podneblje. Ono čemu mi težimo na MEF-u, u skladu sa svojim konceptom fakulteta za 21. vek, jeste da podstičemo studente da neguju i usavršavaju svoje talente, da teoriju primenjuju u raznim okolnostima kako bi uočili i njenu suštinu i zakonitost, da budu kreativni, a ne samo da deklamuju definicije a da nisu osposobljeni za realizaciju naučenog. Počev od prve godine studija uključujemo ih u segmente poput virtuelnog preduzeća, stručne prakse u našim partnerskim kompanijama, ali i u aktivnosti MEF-a poput međunarodnih naučno-stručnih konferencija, tribina i raznih kurseva. U skladu s tim, smatram da bi najviše trebalo u obrazovnom sistemu istaknuti kvalitet i način sprovođenja nastave, odnosno, treba da bude prilagođen savremenim recipijentima – generaciji 21. veka.

Ukoliko i ti želiš da budeš deo publike, da aktivno učestvuješ u panelima, prijavi se na mail ivana.petrovic@color.rs.

Za više informacija posetite stranicu: www.color.rs/teentalk2017/

Foto: privatna ahriva

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.