#mtsTeenTalk – Olivera Stefanović Stanković: Sve češće deca jedu samo brzu hranu

Pre pet godina rodila se ideja o konferenciji koja će biti posvećena tinejdžerima i tako je nastao čuveni “Teen Talk”, koji iz godine u godinu pomera granice.

Ove godine se družimo i razmenjujemo ideje, mišljenja, postavljamo pitanja i dajemo odgovore na njih 23. novembra u Domu omladine, u Beogradu. Pokrovitelj konferencije je mts i ponosni smo što ćemo zajedno sa njima pokušati da odgovorimo na mnogobrojna pitanja koja muče današnje tinejdžere.

Konferenciju će otvoriti ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić, a tokom dana ćemo razgovarati o različitim temama, među kojima su: obrazovni sistem i dualno obrazovanje, cyber nasilje i njegove posledice, kada i kako preživeti prvi poljubac, vezu, seksualni odnos, ko su hejteri i zašto su danas toliko popularni, zamke bulimije, anoreksije i drugih poremećaja ishrane, kao i o virtuelnom svetu, društvenim mrežama, influenserima…

Kroz panel “Kada hrana postane neprijatelj” kao moderator vodiće nas novinarka i majka tinejdžerke Olivera Stefanović Stanković.

Poremećaji u ishrani tinejdžera nisu ništa novo, a sa pojavom društevnih mreža čini nam se ih je sve više. Šta je razlog?

– Društvene mreže su nastavak mnogobrojnih igrica i YouTubea na kojima su tinejdžeri kako oni kažu “visili” po ceo dan i često zaboravljali da jedu kako treba i šta treba. Društvene mreže i kvalitetni telefoni su produbili njihov boravak na internetu. Roditelji su jureći za poslom i novcem umanjili kontrolu šta im deca rade i u kolikoj meri su pored knjige, a koliko na mnogobrojnim uređajima tragajući ko je šta rekao, uradio i gde je bio. Ishrana se svela na grickalice koje im se sviđaju upakovane u ambalažu sa dugim rokom trajanja ili sendviče odnosno sve što je “na brzinu”. Zato imamo gojaznu decu kojoj je teško stati na put ili ih usmeriti ka zdravoj hrani. Imam tinejdžera u kući i znam koliko je teško izboriti se sa ishranom, a ona je umereni konzument društvenih mreža.

Kako roditelji da prepoznaju da njihovo dete ima poremećaje u ishrani?

– Danas sve češće imamo slučajeve da deca jedu samo brzu hranu, mnogo slatkiša i izbegavaju povrće, voće i kuvanu hranu. Definitivno nema samo dete sa viškom kilograma poremećaj u ishrani već i mršava deca. Nutricionisti apeluju na uravnoteženu ishranu koja je izuzetno važna kod svih, a naročito kod dece najranijeg uzrasta i tinejdžera kada organizam pamti sve. Potrebno je stalno ponavljati da slatkiši nisu zdravi, da energetska pića razaraju kvrne sudove, da suva hrana dovodi do mnogo problema koji se sporo rešavaju, a da je potrebno čuvati organizam jer je samo jedan i nije moguće da se promeni kopmjuterski kao na filmu ili igrici. Ako se uoče bilo kakve promene potrebno je odmah reagovati.

Majka ste tinejdžerke. Da li je vaša ćerka ikada imala ideje da drži dijetu ili je imala bilo kakva pitanja vezana o njima?

– Ona je rođena kao vrlo sitna beba i čini mi se da je želja za hranom došla njenim rođenjem. Obožava da jede, ali i kuva, što je pravo blago. Ima višak kilograma koje je potrebno “skinuti” i na tome sporo, ali istrajno radi. Tražila je sama da ide kod nutricioniste i pridržavala se određeni period svih upustava, ali je odustala. Nedavno je tražila ponovo da ode u savetovalište za ishranu, ali još nije realizovala plan. Stalno joj ponavljam da hoda što više, jer je svako potrebno da napravi 5000 koraka svaki dan. Da uveče jede minimalno, da obavezno doručkuje i naravno da unosi obilje povrća. Zaključak je da voli da jede, ali najmanje grickalice, suvu hranu, a slatkiše sama smanjuje, jer uočava da bez njih može. Prema mom mišljenju ima 5 kilograma više i nadam se da će istrajnost pobediti i da će u narednom periodu dovesti svoju liniju baš onako kako ona voli. Kada ponavljam šta je zdravo, a šta ne najčešće dobijem odgovor “Nemoj da smaraš”, ali znam da to moje smaranje vremenom prepozna i primeni.

Ukoliko i ti želiš da budeš deo publike, da aktivno učestvuješ u panelima, prijavi se na mail ivana.petrovic@color.rs.

Za više informacija posetite stranicu: www.color.rs/teentalk2017/

Foto: privatna ahriva

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.