National Geographic najavljuje da će Pablo Pikaso biti tema druge sezone dokumentarne dramske serije “Genije”

 

National Geographic je objavio da će u drugoj sezoni svoje poznate dokumentarne dramske serije “Genije” predstaviti život i rad španskog slikara Pabla Pikasa, jednog od najuticajnijih i najpriznatijih umetnika dvadesetog veka. Nova sezona, u produkciji Fox 21 Television Studios, ponovo će za izvršne producente imati Brajana Grejzera, Imagine Entertainment Rona Hauarda, kao i OddLot Entertainment u vlasništvu Madison Wells Media i EUE/Sokolow, a premijera će biti u drugoj polovini 2018. godine. Autor serije, izvršni producent i scenarista Ken Biler nastaviće da nadgleda razvoj nove sezone. Prvu sezonu “Genija” gledalo je preko 45 miliona ljudi širom sveta što je najbolji start National Geographic serije ikada.

Umetnička karijera Pabla Pikasa trajala je više od 80 godina, od 91 koliko je živeo. Veći deo bio je vezan za njegov drugi dom u Francuskoj. Poput Alberta Ajnštajna, koji je bio tema prve sezone serije “Genije”, Pikaso je zamišljao i interpretirao svet na potpuno nove i neuobičajene načine, a uz to je neprestano menjao naše viđenje umetnosti i kreativnosti. Ovaj plodni umetnik stvorio je više od 50.000 radova, a među najzapaženijima je “Stari gitarista” iz njegovog “plavog perioda”, sada izložen u Institutu za umetnost u Čikagu; “Gernika” inspirisana nacističkim bombardovanjem istoimenog španskog gradića, sada izložena u muzeju Reina Sofija u Madridu; “Gospođice iz Avinjona”, inspirisana njegovom ljubavnicom i muzom Fernande Olivije, sada izložena u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Njegova strastvena priroda i neobuzdana kreativnost bili su u neraskidivoj vezi s njegovim privatnim životom, punim burnih brakova, brojnih ljubavnih afera i neprestanim promenama političkih i ličnih naklonosti. Veći deo života proveo je u uzburkanom Parizu prve polovine dvadesetog veka, gde su mu se putevi ukrštali s brojnim znamenitim piscima i umetnicima, među kojima su Ernest Hemingvej, Koko Šanel, Anri Matis, Mark Šagal, Gertruda Stajn, Žorž Brak i Žan Kokto. Pikaso se neprestano menjao, uvek se trudio da bude inovativan i da pomera granice umetničkog izraza.

Očekuje se da će snimanje početi ove godine, a premijera će biti 2018. na National Geographic kanalima u 171 državi i na 45 jezika.

– Oduševljeni smo sjajnim reakcijama gledalaca i kritičara na ‘Genija’ u proteklih devet nedelja i uzbuđeni smo zbog činjenice da ćemo se tim konceptom baviti i u drugoj sezoni – rekla je direktorka National Geographic Global Networksa Kortni Monro i dodala: – Više od svojih savremenika Pikaso je svojim radovima izražavao moderno doba i nove kulturne norme. Radujemo se što ćemo istraživati njegov život i genijalnost sa talentovanom ekipom koja stoji iza serije.

– Veličanstvena priča o umetničkom vizionaru Pablu Pikasu savršena je tema za drugu sezonu ‘Genija’ – rekao je izvršni producent Ron Hauard.

– Pikaso je bio pionir koji je ostvario ogroman uticaj na svet kulture i umetnosti, i unapred se radujemo nastavku uspešne saradnje sa National Geographic kanalom i Fox 21 Television Studios u pričanju neispričane priče o jednoj briljantnoj osobi – istakao je Ron Hauard.

– Prva sezona bila je fantastično iskustvo za sve nas, a mnogo dugujemo Kortni, Karolin i ekipi Nat Geo jer su bili tako divni partneri – prokomentarisao je Bert Salke, direktor Fox 21 Television Studios, koji je dodao još: -Pikaso je jedan od najuticajnijih umetnika prošlog veka sa životnom pričom koja gotovo da je previše fantastična da bi bila istinita. To je savršeno sledeće poglavlje za Rona, Brajana, Kena i ovu franšizu.

O prvoj sezoni “Genija” Los Angeles Times je napisao da je zabavna za gledanje, New York Times da je neodoljiva, a San Francisco Chronicle da su glumci izvrsni. U prvoj sezoni Džefri Raš je tumačio ulogu profesora Alberta Ajnštajna, Džoni Flin mladog Ajnštajna, a Emili Votson glumila je Albertovu drugu suprugu i rođaku Elzu Ajnštajn. U preko deset epizoda serija je istraživala kako je Albert postao Ajnštajn, od skromnih početaka maštovitog i buntovnog mislioca, preko borbe da bude priznat, pa do statusa slavne ličnosti, čoveka koji je svojom teorijom relativnosti otključao tajne kosmosa.

Foto: Getty Images

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.