Naučne avanture koje ne treba propustiti na 11. Festivalu nauke

Pod sloganom „Jedan na jedan“ ove godine, od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu, Festival nauke za posetioce svih uzrasta sprema najuzbudljivije naučne izazove!

Sa željom da ih u svet nauke uvuče na što zanimljiviji način, jedanaesti Festival nauke predstaviće niz naučnih avantura u halama 5, 7, 8 i 9 Beogradskog sajma. Jedan od najzanimljivijih ovogodišnjih festivalskih noviteta jeste i svojevrsni naučni poligon, zona „Nauka u pokretu“ koja će pred posetioce staviti izazove vezane za kretanje naših tela, ali i sveta oko nas. Tako će oni najhrabriji biti izazvani da pokrenu ceo svet uz pomoć jedne sasvim obične poluge, a oni najspretniji moći će da se poigraju sa ravnotežom na naučnoj klackalici. Ljubitelji košarke uvideće koliko je ovaj sport teži ukoliko se igra „pametnom loptom“, dok će svi zagrejani za vežbanje, ali i oni kojima to deluje kao nemoguća misija, moći da se oprobaju u izvođenju naučnih zgibova.

Zabavan izazov na Koriolisovoj vrteški, dočaraće deo zadataka kroz koje prolaze kosmonauti tokom priprema za osvajanje svemira, a razigrani laseri poigraće se sa našim refleksima i pokušati da zbune čak i one najkoncentrisanije među posetiocima. Oni koji imaju hrabrosti da se suoče sa granicama imeđu uzbuđenja i straha moći će uz pomoć virtuelne realnosti da se suoče sa svojim strahovima, a najznatiželjniji među njima mogu da pokušaju da zavaraju naš poligraf.

Ljubitelji životinja biće u prilici izađu na crtu svojim omiljenim drugarima iz sveta divljine i da odmere svoju brzinu sa njima, dok će svi ljubitelji cirkuskih akrobacija moći da savladaju veštine uz pomoć kojih cirkuskim umetnicima kršenje prirodnih zakona ide od ruke. Zainteresovani za tehnologiju, uz obilje izazova iz sveta vrituelne realnosti, moći da se oprobaju i u nekim sasvim jednostavnim zadacima, poput pomeranja kursora samo koristeći sopstvene zenice.

Psihološke igrice pokušaće da pomute radoznale umove, dok će ih simulacije čeonih sudara otrezniti dovoljno da vezivanje pojasa više nikada ne bude bezbednostna rutina koja se neretko preskače. Geografska avantura bogatija je za izazov sklapanja tektonskih ploča uz izbegavanje svih potencijalnih zemljotresa i ostalih nepogoda. Put kroz istoriju, na krilima arheologije, biće mnogo zanimljiviji kada se zainteresovani upuste u rešavanje arheoloških izazova i prepreka sve do pronalaska blaga zakopanih kako u ovoj, tako i u virtuelnoj realnosti.

Brojni gosti koji iz celog sveta dolaze na Festival nauke takođe su pripremili zanimljive naučne izazove, a oni koji ih uspešno reše moći će da se pohvale kako su uz pomoć mikroba stvorili pravo umetničko delo u petri šolji, da su naterali grafite da plešu uz pomoć običnog ajpeda ili da su pak pokazali zavidne sposobnosti i dobili titulu tajnog naučnog agenta 007!

Festivalski program ove godine raspoređen je u četiri hale Beogradskog sajma i na više od 6.000 kvadrata donosi brojne novine. Interaktivne naučne postavke očekuju posetioce u halama 7, 8 i 9, dok je Naučno-fantastična bina ove godine smeštena u halu 5.

Jedna od novina ovogodišnjeg Festivala nauke jeste poslednji dan, nedelja 17. decembar organizovan kao Porodični dan, specijalno osmišljen za druženje uz naučnu zabavu za celu porodicu. Tog dana posetioce očekuju specijalne naučne igre, izazovi i razgovori sa ciljem razvijanja ljubavi prema nauci kod dece svih uzrasta, ali i kod njihovih roditelja, koji će biti upućeni u to kako da na pravi način podstiču dečje radoznalo naučno mišljenje.

Festivalske karte, po ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na Eventim prodajnim mestima u celoj Srbiji, a tokom trajanja manifestacije, pored pomenutih prodajnih mesta, karte će moći da se kupe i na samoj lokaciji – Beogradskom sajmu. Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u halama 7, 8 i 9, kao i za halu 5, u kojoj je smeštena Naučno-fantastična bina.

Generalni sponzor Festivala nauke petu godinu zaredom je NIS, kompanija koja se svakodnevno u svim segmentima poslovanja oslanja na savremene tehnologije i inovacije. Na ovaj način NIS i Festval nauke zajedno doprinose afirmaciji nauke i obrazovanja kod mladih u Srbiji, što je jedan od strateških ciljeva kompanije.

Deveti put zaredom, Prijatelj manifestacije je mts. Suorganizator manifestacije je Beogradski sajam. Zemlja partner Festivala nauke je Američka Ambasada. Podrška festivalu su Centar za promociju nauke, Austrijski kulturni forum, Ambasada Izraela i Francuski institut.

Sponzori jedanaestog Festivala nauke su: Elektroprivreda Srbije, Erste banka, National Geographic, Samsung i Grafix.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.