POKLANJAMO: Knjiga “Olimpijski san” je inspirisana životom Majkla Felpsa

Izdavačka kuća “Pčelica” iz Čačka objavila je, uz podršku Olimpijskog komiteta Srbije knjigu Silvije Otašević “Olimpijski san” inspirisan pričom roditelja jednog od najboljih sportista sveta plivača Majkla Felpsa.

Petnaest dana u životu četrnaestogodišnje devojčice koja sanja o učešću na Olimpijskim igrama 2020. godine, spakovano je u korice ove knjige koja će svakome ko je pročita biti podstrek da ne odustaje od svojih želja, ambicija i snova – rekla je glavna urednica “Pčelice” Bojana Jovanović i ocenila da će knjiga motivisati neke nove pobednike.

Priča majke Majkla Felpsa Debore, koji je u karijeri koju je okončao Olimpijadom u Riju, osvojio 23 olimpijska zlata, inspirisala je autorku da napiše priču o devojčici koja sanja o olimpijskom zlatu “boreći” se s problemom zbog koga su upravo Felpsovi roditelji Majkla upisali na plivanje – sport u kome je njegova “mana” pretvorena u nedostižnu prednost.

Posle tog članka često sam mislila o tom nesavršenstvu savršenstva, o tome kako je svaka nesavršenost stvorena zbog nečega. I to sam ovim romanom želela i da prenesem čitaocima tinejdžerima, koji često imaju pogrešnu, negativnu, percepciju svog tela i duha… Osetila sam potrebu da ih ohrabrim da na stvari gledaju drugim očima, da svoje mane vide kao tajno oružje za ostvarivanju svojih snova a ne kao prepreku koja mora da se koriguje. Da svoje nesavršenstvo uvek smatraju savršenim krojem za sopstvene snove – rekla je Silvija Otašević.

tijana-bogdanovic

Problemi, sa kojima se nose junaci, kao da su preuzeti iz enciklopedije tinejdžerskih problema …

Glavna junakinja “Olimpijskog sna” na specifičan način proživljava adolescentsko neslaganje s roditeljima, odnos s drugarima, sestrom, njenim zaljubljivanjem, sa bakom, gubljenje torbe sa opremom za plivanje, ali i zatvaranje bazena jedanaest dana pre poslednjeg takmičenja u sezoni i suočavanja “s ljutom protivnicom” Danijelom O.

Doprinos knjizi, kako bi ohrabili i motivisali tinejdžere da ne odustaju od sporta i podsetili ih da odricanja vrede, dali su i pravi sportisti čijim se rezultatima divila cela nacija Aleksandar Šapić predgovorom knjizi, kao i Nadja Higl, čiji je ostvareni san sumiran umesto pogovora.

Knjigu su podržali i Milorad Cavic, Davor Štefanek, Tijana Bogdanović, Nikola Jaksić, Uroš Tripković.

davor-stefanek

Silvija Otašević napisala je i modernu bajku “Gradić pufnastog sunca” u želji da pomogne najmlađima da pobede strah od mraka. Njena prva knjiga “Plurkini musketari” dobila je “Dositejevo pero”, prvu nagradu po oceni đaka tridesetak beograskih osnovnih škola. Dobitnica je i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za doprinos u širenju kulture. Danas živi u SAD.

Dve knjige “Olimpijski san” poklonićemo onima koji nam napišu – priča kog sportiste ih je inspirisala i zašto – i pošalju na mail hej@color.rs. Obavezno napišite ime i prezime, adresu i kontakt telefon.

Dobitnike ćemo objaviti na Facebook stranici.

Foto: Promo

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.