Ove namirnice svaki tinejdžer treba da izbegava!

Svi znamo koliko je zdrava ishrana važna, kako po zdravlje, tako i po kožu, liniju, kosu i raspoloženje.

Isto tako znamo koju hranu treba izbegavati. “Junk food” pored toga što goje, utiču na slabljenje imuniteta, pojavu akni i bubuljica, kvarnih zuba, lomljivih noktiju i kose itd.

U nastavku saznajte koje namirnice bi bilo bolje da izbegavate.

Gazirani sokovi

Iako su ukusni i daju nam energiju, oni su prepuni šećera i mogu da izazovu zavinost. Uz to, smanjuju gustinu kostiju te ih čine krhkima, a samim tim utiču i na zdravlje zuba. Gazirani sokovi takođe pojačavaju rizik od gojaznosti, dijabetesa, ali i pojave celulita u kasnijem periodu života.

Ni dijetalni sokovi nisu bolja i zdravija alternativa. Umesto toga, napravite sami sok, od citrusa, banana, jagoda ili jabuka.

Fast food burgeri

Kupovni burgeri u fast food lancima ishrane prepuni su kalorija, šećera, masti i soli, a kombinacija ovih sastojaka utiče i te kako na zdravlje. Stoga radije pojedite nekakvu salatu ili voćku.

Pomfrit

Krompirići se prže u dubokom ulju, prepuni su soli i sadrže 26% više masti od preporučene dnevne doze. Umesto krompirića, izaberite seckanu šargarepu ili kelj.

Grickalice

Čips, štapići, krekeri i druge grickalice nemaju nikakve nutritivne vrednosti, a prepune su masti i ulja.

Ma koliko ti delovalo teško, zdrav način ishrane zapravo može da postane jako lak zadatak, ako se malo potrudiš. Ne treba mnogo da bismo bili zdravi!

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.