Ovo sigurno niste znali o crtanim junacima uz koje ste odrasli

Svako ima svog omiljenog junaka ili junakinju, ali gotovo da nema crtaća koji ne unosi ushićenje u dečja srca. Crtani filmovi pozivaju u avanturu koja, za razliku od sveta odraslih, nudi istinski važne stvari – radost, ljubav, iskrenost.

A ako niste znali, usput otkrijte nekoliko zanimljivih informacija o omiljenim likovima uz koje smo svi odrasli, pa i vaše mame i tate.

Pokahontas i sva njena braća i sestre

Pokahontas je možda jedna od najdražih i najdivnijih Diznijevih junakinja, i to baš zato što nije klasična princeza, nego devojka koja izrazito ceni slobodu i prirodu. Iako svi znaju da je Pokahontas inspirisana stvarnim likom, istorijski dokazi kažu da je njeno pravo ime bilo Matoaka, a da je Pokahontas samo nadimak koji znači “nevaljala” ili “razmaženo dete”. Iako u crtaću nemamo osećaj za to jer je njen tata tretira kao da mu je jedino dete, Pokahontas je u stvarnosti zapravo imala 26 braće i sestara. Možda je i dalje bila najposebnije dete u porodici, ali to ipak ne možemo da znamo.

Lepotica i zver ili kako je nastao izgled Zveri

Lepotica i zver je prvi animirani film koji je nominovan za Oskara. Iako animatori nisu razbijali glave kako da osmisle izgled princeze, nije im bilo lako da dođu na ideju kako bi u filmu trebalo da izgleda Zver. Tako se animator Glen Kin dosetio da bi ovaj lik trebalo da bude baziran na nečemu što je stvarno, pa je iskoristio facijalne karakteristike gorile, bivola, a od lava je pozajmio izgled grive. Ono što je još zanimljivo kod ovog Diznijevog klasika je i to da je Bel najstarija Diznijeva princeza. Dok su ostale princeze tinejdžerke, Bel ima preko 20 godina.

Priča o igračkama – o izmišljenim i stvarnim igračkama

U ovom crtaću nema prinčeva i princeza, ali zato će vam srce osvojiti jedan kauboj i veoma živahne igračke koje nisu samo rekviziti u rukama dece, nego bića sa svojom voljom i željama.
Tokom produkcije, režiser i scenaristi su provodili dosta vremena u prodavnicama igračaka gde su proučavali igračke i donosili ih u kancelariju. Ideja je bila da izmešaju postojeće igračke sa onima koje su izmislili. Rezultat je, naravno, poznat svima.

Maza i Lunja – film koji je nastajao 20 godina

Otkad se pre više od 60 godina pojavio na televizijskim ekranima, crtać Maza i Lunja postao je jedan od omiljenih animiranih ostvarenja Diznijevog sveta, ali i jedna od najvećih romansi u istoriji televizije. Ideja da se snimi ovaj film nastala je 1937. kod animatora Džoa Granta koji je prema svome psu osmislio lik Maze. Pošto se Voltu Dizniju nije toliko dopala priča koju je Grant osmislio uz crtež, gde se pas prilagođava životu u domu u koji je upravo stigla mala beba, snimanje filma je odloženo do daljnjeg. Film je snimljen tek 1955, gotovo 20 godina nakon što je nastao prvi crtež Maze.

Kako je Zvonar Bogorodičine crkve postao najmračniji crtani film

Ovaj crtać je možda jedan od najmračnijih Diznijevih animiranih ostvarenja, ali uprkos ne baš tako veseloj temi, osvojio je srca mnogih. S obzirom na to da je film snimljen prema knjizi francuskog književnika Viktora Igoa, scenaristi i producenti su morali da prave razne izuzetke da bi ublažili tragičan život Kvazimoda. S obzirom na to da je reč o animiranom filmu, iako se radnja događa u crkvi, kreatori Zvonara Bogoričine crkve morali su da umanje religijski značaj.

Gledajte na Pickboxu, u Pickbox Video klubu na mts TV-u i na Pickboxu u sklopu SBB-a.

Foto: Facebook

1 Comment

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.