Predstavljena pobednička knjiga drugog Čitalačkog maratona izdavačke kuće Klett

Prvu nagradu na drugom Čitalačkom maratonu, koji je pokrenula izdavačka kuća Klett, odneo je roman “Jaje, mleko, voda…” Mine D. Todorović. Glavni žiri, sastavljen od 157 nastavnika srpskog jezika i književnosti, glasanjem je rangirao pet romana iz užeg izbora i tako proglasio pobednika.

Svečano proglašenje dobitnika nagrade i četvoro pisaca koji su osvojili od drugog do petog mesta, održano je nedevno u Vukovoj zadužbini, a skup je otvorila direktor Kletta Gordana Knežević Orlić koja može da se pohvali da je izdavač na čijem je čelu ove godine najuspešniji izdavač udžbenika za osnovne škole u Srbiji, a Čitalački maraton koji je prvi put organizovan prošle godine je njihova društveno odgovorna akcija čiji je cilj da neguje srpsku književnost za decu i mlade i motiviše mlade od 11 do 14 da čitaju.

Knežević Orlić je kazala da ovom akcijom žele da podrže pisce koji pišu za mlade, jer su oni uglavnom skrajnuti. Otkako je pokrenuta akcija “Čitalački maraton” za neobjavljeni roman, već za ovogodišnji je stiglo 435 rukopisa, a konkurs je zatvoren 15. aprila 2018. godine.

Nakon prvog konkursa, otvoreno je 520 čitalačkih klubova širom Srbije sa 8.500 članova.

Glavni žiri sastavljen od nastavnika srpskog jezika i književnosti u osmogodišnjim školama širom Srbije imao je ove godine 157 članova koji su pet odabranih naslova prosledili stručnom žiriju kojim je predsedavao književni kritičar Petar Arbutina, a članovi su bili Dragana Ðeđez Iljukić urednica u Klettu i Krsta Popovski književnik, takođe, uredniki u Klettu.

Oni su odabrali da nagrada pripadne Mini D. Todorović, a pohvaljene su i preostale četiri knjige koje će biti objavljene.

Prvoplasirani roman je odštampan u tiražu od 10.000 primeraka, jer će svaki član kluba dobiti primerak besplatno. Ostale četiri knjige će se prodavati po veoma povoljnim cenama.

Klett će pomoći šklama da organizuju pet radionica na kojima će učenici moći da iznesu lično mišljenje o svakoj od knjiga i na kraju će članovi čitalačkih klubova glasati za najbolji roman po njihovom mišljenju.

Drugo mesto je osvojila, prema oceni stručnog žirija, Biljana Lana Maksimović sa knjigom “Osnovci”, treće je pripalo Biljani Marković Jevtić “Navijam za šaptača”, četvrto mesto pripalo je “Kad dnevnik progovori” Ivane Knežević i peto mesto je osvojio Boris Jašović “Ex Yu pionir”.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.