SOS: Promena režima ishrane i menstruacija

Nalazim se u jako neprijatnoj situaciji i stvarno sam zabrinuta. Na letnjem raspustu sam promenila režim ishrane i smršala, ali stvarno mislim da sam smršala na zdrav način. Jedem puno voća, povrća, 2-3 puta nedeljno pileće belo meso ili ribu i pijem dosta vode. Ja sam zadovoljna svojim izgledom, ali me brine što u avgustu nisam dobila. Sada u septembru kada sam trebala da dobijem malo me je boleo stomak i kada sam otšsla u wc imala sam malo krvi, ali posle ništa. Prošla su dva dana od toga i još uvek nisam dobila. Stvarno se brinem da je ne izgubim zauvek. Da li je to normalno i da li ću opet da dobijem? Mislim da se moje telo prilagođava novom režimu, ali se uvek zabrinem kada se setim da nisam dobila i uvek se zapitam “šta ako se to ne stabilizuje?”. Počele su da mi izlaze bubuljice i neki put imam vrlo blage grčeve u stomaku, ali menstruacije nigde.

SAVET: Sve promene, svaki stres, kako psihološki tako i fizički, nažalost utiče na menstruaciju. Tako se može desiti da nagli gubitak kilograma ili čak naglo dobijanje kilograma ima negativan uticaj na menstruaciju, u smilu da izostane. Donekle je i ok ako ti jednog meseca izostane, ali već dva meseca može biti da je malo zabrinjavajuće. Stoga ti predlažemo da to podeliš sa mamom i da razmotrite da odete kod tvog lekara i da o tome popričate kako biste probali da shvatite u čemu je problem i kako se može rešiti. Takođe, zamolili bismo te da ne preteruješ kada je reč o mršavljenju i redukovanju ishrane. Ti bi trebalo sada samo tu kilažu da održavaš, a ako nastaviš da se hraniš kao i do sada, može se desiti da ćeš još smršati što će na kraju izgleda imati loš uticaj na tvoje zdravlje.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.