Španska siesta

Poznata španska siesta je svojevrsno kulturološko obeležje i podrazumeva gotovo obavezni popodnevni odmor posle ručka u trajanju od petnaest do trideset minuta. Prema mišljenju naučnika,ovo je optimalno vreme, koje je sasvim dovoljno da se osetimo manje umornim i spremnijim da nastavimo dan. Međutim, u poslednje vreme tempo života i ne ostavlja mnogo prostora za to. Oni koji žive daleko od posla teško da sebi mogu da priušte odlazak kući na ručak i popodnevni odmor. Osim toga, nije svima radno vreme dvokratno.

U onim mestima u kojima se ovaj običaj i dalje čuva, u periodu o d 14h do 17h nijedna radnja, čak ni restoran ne radi. Na ulicama možete videti samo turiste, zbunjene ili ljute što baš u to vreme ne mogu da ručaju ili kupe neki suvenir. Ipak ovo je jedan od običaja najčvršće ukorenjenih u španskoj kulturi i svakako jedan od onih kojima se stranci najlakše prilagode.

Osim u Španiji, ovaj kulturološki fenomen rasprostranjen je i u celoj Latinskoj Americi, Filipinima, Srednjem istoku i severu Afrike. Smatra se da je to, ne samo kulturološko obeležje, već i neophodnost, pogotovo u letnjim mesecima. U dva sata posle podne vrućina dostiže najviši stepen. U tom trenutku je nemoguće raditi i funkcionisati. Zato se žitelji „toplijih krajeva” povlače u svoje domove da ručaju sa porodicom i povrate energiju za ostatak dana.

Jedna od teorija o poreklu termina siesta jeste da on potiče još iz XI veka, i to iz dnevne rutine monaškog reda San Benito. Naime, hora sexta (na latinksom: šesti sat) bio je vremenski period između podneva i tri sata posle podne. Prema utvrđenim pravilima ovog monaškog reda, svi vernici su morali da prilegnu i u potpunoj tišini odmaraju i prikupljaju snagu za ostatak dana. Ovaj običaj je ubrzo stigao i u ostale manastire, a zatim se proširio i na narod koji je ovaj običaj počeo da naziva siesta (sjesta).

Evo nekoliko razloga zašto je dobro odspavati sjestu: kratak odmor će vam povratiti energiju, poboljšaće vašu produktivnost, smanjiti stres. Naučno je dokazano da oni koji naprave pauzu i odmore smanjuju rizik od srčanih oboljenja. U zemljama u kojima se sjesta praktikuje smanjen je broj saobraćajnih nesreća. Osim toga, odmor će učiniti da se osećate svežije, raspoloženije i srećnije.

Imajući u vidu sve ove pogodnosti, potpuno je prirodno što je siesta sastavni deo baš španske kulture. S obzirom na sve pozitivno što sa sobom nosi, komotno bi se mogla useliti i u našu kulturu. Mi bismo je svakako rado prihvatili. 🙂

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.