15 filmova koje morate da pogledate posle filma “Ratovi zvezda: Odmetnik-1”

Svi “Star Wars” filmovi su mešavina prethodno ispričanih priča, uključujući i one sa velikog platna. Reditelj poslednjeg filma “Odmetnik-1“, Gareth Edwards, je veoma dobro upoznat sa ovom činjenicom.

Genijalnost Georga Lucasa se ogleda u tome da uzme nešto za šta zna da svi prepoznaju malo ga izmeni, dovoljno da bude veoma prepoznatljivo, a novo – rekao je Edwards u jednom intervjuu.

Odmetnik-1” se bazira na mahom ratnim filmovima kojima su pridodati naučnofantastični elementi. Stoga, evo liste 13 filmova koje biste trebali da pogledate, nakon što pogledate “Odmetnika-1”.

“Topovi Navarona” 

Ovaj klasik iz 1961. godine prati grupu vojnika poslatih na samoubilačku misiju u kojoj treba da unište supet-top koji preti savezničkoj mornarici. Ovu skupinu predvodi tadašnja filmska zvezda Gregory Peck, a prate ga David Niven, Anthony Quinn, Stanley Baker i Anthony Quale.

“Dvanaest žigosanih”

Film koji je praktično kamen temeljac svakog “grupa s koca i konopca ucenjena da ode na samoubilačku misiju u srce neprijateljske teritorije” filma poput “Kelijevih ratnika”, “Prokletnika” ili pak “Čuvara galaksije” i “Odreda otpisanih”. Film “Dvanaest žigosanih” je ratni spektakl iz 1967. godine i jedan od najpopularnijih filmova Leea Marvina u kome glume face poput Charlesa Bronsona, Ernesta Borgninea, Roberta Ryana, Jima Browna i Tellya Savalasa.

“Apokalipsa danas”

Ima nekoliko ikoničnih kadrova koji se pojavljuju u “Star Wars” filmovima, a koje je izvorno osmislio Francis Ford Coppola za ovaj film. Poput kadra TIE Figtera ispred izlazećeg sunca u “Sila se budi”. Inače ovu Coppolinu epopeju vijetnamskog rata je isprva trebao da režira George Lucas.

„Osmi putnik“ i „Istrebljivač“

Zanimljivo je videti na koji način je “Nova nada” uticala na naučnofantastične filmove koji su izašli posle Lucasovog spektakla. Ali je takođe zanimljivo i videti na koji način je estetika “Osmog putnika” i “Istrebljivača” uticala na naučnofantastične fimove današnjice.

“Atomski kafe”

“Ako ste dovoljno daleko od njenog smrtonosnog uticaja, atomska eksplozija je jedno od najlepših prizora na svetu.” Ovako počinje “Atomski kafe”, dokumentarac iz 1982. godine o pozitivnim stranama oružja masovnog uništenja. Pojedini kadrovi iz ovog filma su replicirani u “Odmetnik-1”, poput onog kada Orson Krennic gleda u destrukciju izazvanu Zvezdom smrti.

“Baraka”

Ne toliko tematski koliko estetski, ovaj nemi dokumentarac Rona Frickea je uticao na vizuale egzotičnih lokacija “Odmetnika-1”.

“Spašavanje redova Rajana”  i “Tanka crvena linija” 

Oba dela su se takmičila za Oskara za najbolji film iste godine. Gotovo 20 godina kasnije retko koji naslov može da nadmaši scene borbe viđene u filmu “Spašavanje redova Rajana“.

“Poslednji dan” (2005)

Ovaj film se bavi poslednjim danom na planeti pred potpunu destrukciju. Iako nije šokantan poput britanskog lažnog dokumentarca “Ratna igra”, ovaj naslov ima svojih sjajnih trenutaka, ponovljenih u “Odmetniku-1”.

“Unutar minuta: Making of ‘Epizode III'”

Ovaj dokumentarac iz 2005. godine o snimanju je relevantan jer se bavi planetom Mustafar koju smo videli u “Odmetniku-1”.

“Flash Point”

Donnie Yen i Jiang Wen su odličan tandem u “Odmetniku-1”, ali nemoguće je ne ostati impresioniran Yenovom umešnošću borilačkih veština i onom jednom scenom tuče koju ima u ovom filmu. Međutim, pun potencijal Donnievih sposobnosti se da videti u hongkonškom akcionom trileru “Flash Point” iz 2007. godine čije su scene borbi proglašene za jedne od najboljih u istoriji kinematografije.

“Zero Dark Thirty”, “Bitka za Alžir” i “Pad crnog jastreba”

Ova tri filma su uticala ne samo na to kako će “Odmetnik-1” izgledati, već i na određene elemente scenske borbe.

Autor: Milan Krunić
Foto: Arhiva

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.