“Sve je u redu” – najbolja knjiga za mlade u 2017!

Knjiga “Sve je u redu” autorke Jasminke Petrović, u izdanju Kreativnog centra,  ovogodišnji je dobitnik Nagrade Politikinog Zabavnika za najbolje književno delo za mlade objavljeno u 2017. godini!

Žiri u sastavu: Nebojša Bradić (predsednik), Vladimir Kostić, Dušan Petričić, Zoran Simjanović i Petar Milatović odluku je doneo većinom glasova.

U obrazloženju odluke žirija, pored ostalog, piše: „Autorka se bavi najdramatičnijim, najdelikatnijim i najintrigantnijim razvojnim periodom, adolescencijom, koju dobro poznaje i oseća, kao da je i sama još uvek živi. Uplašeni, zbunjeni, pod naizmeničnim olujnim naletima očaja i euforije, adolescenti o kojima autorka piše, umesto oslonca koji traže, udaraju u devastirani vrednosni sistem, rasturene porodice, neme i nezainteresovane škole i celokupno društvo koje je u dubokoj krizi.
U direktnom, autentičnom jeziku mladih, istovremeno u vinjetama i strukturi, Jasminka Petrović istražuje, opisuje, reflektuje i vešto povezuje promene u emocionalnom životu od najmlađih dana do zrelosti i poslednjih stepenica života. Ona se hrabro, humano i mudro oslanja na rezilijentnost ovog turbulentnog razvojnog perioda i tako uspeva da integriše svet adolescenata u društvo u kojem živimo, stvarajući delo koje istovremeno nosi dnevnu aktualnost i trajnu vrednost.“

Na 39. konkurs stigla su 54 naslova, a među izdanjima koja su se našla u najužem izboru bio je i roman “Krokodil peva” Vesne Aleksić, takođe u izdanju Kreativnog centra.
Nagrada će biti svečano uručena u četvrtak, 25. januara 2018, u svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

HJ! magazin čestita autorki na ovom značajnom uspehu!

Nagrada Politikinog Zabavnika ustanovljena je 1979. godine. Dodeljuje se svake godine 25. januara, na Dan Politike, za izdanja objavljena u prethodnoj godini.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.