“Veštac”- Globalni fenomen!

Od knjiga, preko igrica i stripa, pa sve do jedne od najpopularnijih Netfliksovih serija, teško da postoji osoba koja još nije čula za Geralta od Rivije, ili vešca.

Tvorac čuvenog vešca, poljski pisac Andžej Sapkovski, prvi je istočnoevropski pisac u domenu fantastike koji je postao planetarni fenomen. Sapkovski je stvorio jedinstven fantastični svet, izatkan od slovenske mitologije, predanja, priča, koji pleni pažnju čitalaca širom sveta. Međutim, književni razvoj danas čuvenog pisca fantastike nikako nije bio uobičajen. Počevši da piše u jednoj ekonomski i politički vrlo zatvorenoj sredini, Sapkovski je prešao trnovit put od predstavnika prodaje do jednog od najtiražnijih pisaca današnjice.


Ideja za vešca rodila se potpuno slučajno, kada ga je njegov sin zamolio da napiše priču za takmičenje koje je raspisao jedini poljski časopis za fantastiku. Sapkovski je pristao i tako je nastala priča po imenu „Veštac“. Iako je osvojila tek treće mesto, priča je privukla pažnju šire publike. Čitaoci su želeli još priča o vešcu, uprkos činjenici da tržište tada uopšte nije bilo otvoreno za fantastiku. Interesantan je podatak da u tadašnjoj Poljskoj čak ni Tolkinov „Gospodar prstenova“ nije bio mnogo popularan.


Međutim, Sapkovskom je pošlo za rukom ono što nikom drugom nije. Uspeo je da svojim kvalitetom i talentom prevaziđe sve te prepreke i ne samo da je pridobio publiku i kritiku već je utro put generacijama pisaca koje tek dolaze.

Kako bi se razumeo taj neverovatni uticaj Sapkovskog, često ga porede sa Džordžom Martinom i njegovom „Igrom prestola“. I zaista postoje brojne sličnosti: obojica vole Tolkina i evropsku istoriju, što se vidi u njihovim delima; obojica su stvorila dela izvanrednog kvaliteta po kojima su snimljene popularne serije, obojica imaju izuzetan dar za stvaranje vrlo realističnih likova i ljudskih priča smeštenih u svet fantastike.


Danas su knjige Andžeja Sapkovskog prevedene na preko trideset sedam jezika i prodate u preko petnaest miliona primeraka širom sveta, a njegov Geralt od Rivije je postao planetarna ikona. Prevalili su dug put od Poljske pod Sovjetima i praktično nepostojećeg tržišta knjiga do ogromnog uspeha širom planete. Potpuno zasluženo.

Izvor: “Origin of the Witcher: Andrzej Sapkowski’s extraordinary journey to international renown” by Marcin Zwierzochowski

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.