ADAPTACIJA VIDEO IGARA: Kako je tekao put od monitora do filmskog platna

Filmske adaptacije video igara su potencijalni blokbasteri, ali put je bio trnovit i trajao je godinama. Godinama ispunjenim pokušajima i greškama.

Stiven Spilberg je jednom prilikom izjavio: “Bili smo tu kada je Vestern zamro kao žanr. Doćiće i vreme kada će se isto dogoditi i sa superherojskim filmovima. Mnogi su ovu izjavu shvatili kao atak na njihovo najomiljenije, međutim statistika kaže da će superherojski filmovi doživeti imploziju. Činjenica je da su superherojski filmovi postali žanr, a žanr je stvar koja prolazi.

Kao i život prosečnog lika iz kompjuterske igrice, žanr se rađa, umire i reinkarnira. Tokom ovog ciklusa estetika i tematika se definišu i kristališu. Međutim, ovim procesom žanr polako počinje da umire, jer se gubi kreativnost usled žanrovskih konvencija. Na kraju žanr se ugasi sve dok neka nova generacija ne potpali vatru svojim novim viđenjem i pristupom. A onda proces počinje iznova: definicija-kristalizacija-gubitak kreativnosti usled ograničenja. Sa druge strane, duži životni vek se može postići mešanjem sa drugim žanrovima. Primer ovoga su “Istrebljivač” Ridleya Scotta (spoj noara i naučne fantastike) ili “Pobesneli Maks: autoput besa” Georgea Millera (vestern tematika u postapokaliptičnom filmu).

Dešava se i da se žanr podmladi sam od sebe, poput Feniksa, dok ponekad spontano sagori. Naime, da bi Spilbergova predikcija o implodiranju superherojskog filma postala stvarnost, filmska industrija mora da pronađe adekvatnu zamenu koja će popuniti ovaj prosto. Potencijalno to su adaptacije video igara.

lara-croft

Oba pravca pokrivaju istu ciljnu grupu i crpe iz više-manje istog izvora ideja. Takođe, poznata imena u Holivudu kuju u zvezde svaka svoj žanr. A tu su i naravno ikone koje predstavljaju svaka svoje polje. U igricama to su: Lara Croft, Mario, Nathan “Nate” Drake, Master Chief i mnogi drugi, baš kao što su u stripovma to: Captain America, Batman, Wolverine itd.

Trenutno se zahuktava kampanja oko “Assassin’s Creed” filma. Ubisoft je potvrdio adaptaciju igrice “The Division” sa Jessicom Chastain i Jakeom Gyllenhaalom. J.J. Abrams radi na utabavanju filmske staze za igre “Half-Life” i “Portal“. Walton Goggins je potencijalni negativac za novu interpretaciju “Tomb Raidera” sa Aliciom Vikander u naslovnoj ulozi. Ovo su samo neki od preko 50 naslova koji su u fazi „adaptacije“. Većina ovih igara nikada neće ugledati svetlost projektora, dok će druge propasti na bioskopskim blagajnama. Ali jedan od ovih filmova će pronaći magičnu formulu i povesti novi talas adaptacija ka velikom platnu.

Očigledno je da se holivudski studiji vode devizom “možda će uspeti ovog puta”. Ovo nije prvi put da se studiji vode ovom idejom. Superherojski filmovi i adaptacije stripova su bili puka opskurnost pre 20-tak i kusur godina. Bile su potrebne godine pokušaja i grešaka da se utabaju putevi kojima danas hodi Marvel. Na primer. Doduše, nisu ni superherojski filmovi otporni na neuspeh. Na svakog “Deadpoola” imamo po jedan “Green Lantern”. Za svakog “Mračnog viteza” tu su “Batman & Robin”.

Poslednja velika adaptacija video igre bio je “Warcraft: početak” Duncana Jonesa, koji je utmeljio tvrdnju da je za većinu video igara naprosto neizvodljiva konverzija u film. Međutim što kaže Michael Fassbender, zvezda “Assassin’s Creeda”: “Prokletstvo traje do trenutka dok se ne pojavi neko ko će uspeti da ga prevaziđe. A onda će se pričati neka druga priča.

Foto: Getty Images

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.