“Viminacium Avantura” oživljava duh Rimskog carstva kroz rekreaciju, avanturu, zabavu i edukaciju

“Viminacium Avantura” je zabavno-edukativni centar koji se nalazi u okviru jednog od najvećih evropskih arheoloških nalazišta Viminacijum. Prepoznatljiv prema jedinstvenom konceptu, “Viminacium Avantura” na autentičan način oživljava prostor nekadašnjeg antičkog grada Viminaciuma. U sklopu ovog centra naći će se replika rimskog vojnog logora i specijalni legionarski poligon sa preprekama, kao i uzbudljiv avantura park.

Tokom letnjih meseci, letnji edukativni kamp “Viminacium Avantura” otvara svoja vrata za decu i mlade, od 10 do 17 godina. Mladi kamperi imaće priliku da se, kroz interesantne i interaktivne edukativne radionice, upoznaju sa naukama kao što su arheologija, antropologija, paleontologija i astronomija, sa starim zanatima i mnogim drugim izviđačkim veštinama i tehnikama samoodbrane i to sve na izuzetnom lokalitetu, starom više od 2.000 godina.

– Tim stručnjaka, okupljen pri projektu “Viminacium Avantura”, kreirao je bogat sadržaj, kako bi deca i mladi, kroz sedmodnevni program, otkrili svoje potencijale i interesovanja. Putovanjem kroz rimsku istoriju, vraćamo se u pax romana – najlepše doba Rimskog carstva i zajedno sa našim mladim legionarima razvijamo veštine za 21. vek – izjavio je Vladimir Đumić, vođa projekta “Viminacium Avantura” i zaključio: – Decu i mlade u “Viminacium Avanturi” čeka preko 30 aktivnosti i atrakcija, pravih izazova i neograničene zabave. Vraćamo se u prošlost da bismo spremno dočekali budućnost.“

Viminacium, kao jedno od najznačajnijih evropskih arheoloških nalazišta, predstavlja bitan deo svetske kulturne baštine, kontinuirano okupljajući naučnike, arheologe i istoričare iz celog sveta. U septembru 2018. godine, Srbija će biti domaćin 24. po redu Limes kongresa. Ovim povodom, “Viminacium Avantura” će ugostiti brojne internacionalne stručnjake iz oblasti arheologije. Na taj način, projekat “Viminacium Avantura” koncipiran je tako da direktno doprinosi daljem razvoju ovog arheološkog nalazišta i istorijskog lokaliteta.

Projekat “Viminacium Avantura” realizuje se u saradnji sa Viminacium Fondacijom, arheološkim parkom Viminacium i Arheološkim institutom. Izgradnju poligona legionara i avantura parka finansijski je podržalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, kroz Turističku organizaciju Požarevac.

Više informacija o samom projektu možete pronaći na sledećem linku: http://www.viminaciumadventure.com/press

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.