Vodič kroz meditaciju za devojke koje prosto ne mogu da se smire

Meditacija može biti potpuno oslobađajuća i opuštajuća kada ne možeš da dođeš do daha ili se pogubiš u gomili obaveza. S druge strane, kada se migoljiš i ne možeš da se svrtiš na mestu zbog navale misli koje ti odvlače pažnju to nije slučaj. To je, zapravo, sasvim obrnuto od opuštanja.

Svako ima dane kada je nervozan i kada ga ne drži mesto. Nekim ljudima se to dešava baš često i ometa ih u stvarima koje rade. Ali ako meditacija treba da doprinese svima kako bi mogla da bude manje iritirajuća ljudima koji su unervoženi? Kako da im to bude manje obaveza, a više nešto što će želeti da rade?

Počni polako

Neki ljudi se lakše opuste od drugih, ali niko ne može da bude miran i fokusiran sve vreme. Ali mora nedge da se počne. Za devojke koje ne drži mesto, bolje je da počnu time što će mirovati oko 3-5 minuta, a onda polako to produžavati do 10-15 minuta kada bude lakše krenulo.

Ne uznemiruj se oko svojih misli

Umesto da uveravaš sebe kako ne smeš ni o čemu da razmišljaš tokom meditacije, pokušaj da kažeš sebi kako je okej što si primetila svoje misli dok god im ne dozvoliš da preovladaju. Drugim rečima, prepoznaj svoje misli i dozvoli im da budu tu, ali takođe i da izblede i fokusiraj se ponovo na disanje. To je najbolji način da stišaš i umiriš um. Nemoj sebe grditi ako kreneš da misliš o nečemu, to će ti samo odmagati.

Sredi okruženje

Tvoje okruženje utiče na sve. Koliko god sveće i ćebe delovali šašavo, doterati prostor u kom meditiraš da bude za tebe smirujuć zapravo pomaže. Nađi neke sveće i mirišjave štapiće i napravi ceo ambijent po tvom ukusu. Veruj nam, deluje.

Priredila: Milica Milovanović

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.