“Zamenjene na rođenju” – prva mejnstrim serija u kojoj redovno glume gluvoneme osobe

Nema okolišanja. Već u prvim minutama prve epizode saznajemo da su dve tinejdžerke kao bebe zamenjene u porodilištu i da ceo život žive s pogrešnim roditeljima. I dok Bej Keniš (Vanesa Marano) odrasta u imućnoj porodici s majkom Ketrin (Lea Tompson) i bivšim bejzbol igračem Džonom (D.V.Mofet), Dafni Vaskez (Kejti Leklerk) odgajana je u siromašnijoj porodici bez oca s majkom Redžinom (Konstans Mari), lečenom alkoholičarkom koja jedva spaja kraj s krajem. Dafni je u uzrastu od tri godine izgubila sluh obolevši od meningitisa. Ali ubrzo shvata da je ljubav prema kuvanju nasledila od Ketrin, a sportski talenat od oca Džona. Bej, s druge strane, ima smisla za umetnost – baš kao Redžina.

Nagrada za humanitarne napore

Zanimljivo je kako je “Zamenjene na rođenju” integrisao  znakovni jezik u seriju jer mnogi glavni likovi pričaju isključivo jezikom gluvih. Istovremeno, to je prva mejnstrim serija u kojoj redovno glumi više gluvih i osoba oštećenog sluha, kao i prva serija u kojoj su cele scene snimljene na znakovnom jeziku. Zbog takvog  pristupa je retko TV delo koje je nagrađeno uglednom Pibodi nagradom koja se dodeljuje za humanitarne napore.

Serija je pomogla kulturi gluvonemih i skrenula pažnju na njihovu problematiku jer nas uči da možemo da saznamo mnogo o drugoj osobi, a da ne izgovorimo nijednu reč.

– Gluma zaista zavisi od toga kako koristite ruke – rekla je glumica Lea Tompson časopisu „Parade“ i dodala: -To je veliki glumački izazov i jedan od onih koji nikada neću zaboraviti.

– Ono što najviše volim kod serije je činjenica da se nikada nismo plašili da dotaknemo neke teške i neprijatne teme. Uverena sam da smo serijom zabavili, ali i edukovali naše gledaoce – rekla je Kejti Leklerk.

Sve sezone serije možete da gledate na Pickboxu, a jedna od glavnih glumica, Lea Tompson, rekla je o poslednjoj sezoni: – Svi su bili srećni i tužni istovremeno. Serija se završava zaista predivno. I ostavlja vas u raspoloženju da niste potrošili vreme uzalud družeći se s nama pet godina.

foto: ABC FAMILY/BRUCE BIRMELIN, ABC FAMILY/ERIC MCCANDLESS

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.