Zanimljivosti o Nemačkoj koje sigurno niste znali

Prve asocijacije na Nemačku sigurno su pivo, Oktoberfest, kobasice, automobili… nemačka efikasnost, produktivnost… težak jezik prepun dugačkih reči… Da, sve to možemo povezati sa Nemačkom, ali više od standardnih klišea, Nemačka je zemlja poznata po brojnim dostignućima i zanimljivim činjenicama.

Evo samo nekih od njih za koje možda niste čuli, a ukoliko jeste da se podsetite.

Nemački jezik je nekada bio lingua franca centralne, istočne i severne Evrope, dok je danas jezik sa najvećim brojem izvornih govornika u Evropi.

Nemci su vladali klasičnom muzikom! Nekoliko čuvenih kompozitora rođeno je na teritoriji današnje Nemačke kao što su Bach, Händel, Beethoven, Schumann, Mendelssohn, Brahms, Wagner i R. Strauss.

Takođe, neki od najvećih svetskih filozofa bili su Nemci: Kant, Hegel, Schopenhauer, Nietzsche, Heidegger…

Nemcima se pripisuje otkriće insulina, izum klarineta, džepnog sata, kalkulatora, električne sijalice, parafina, benzinskog i dizel motora, motorcikla, automobila, avionskog motora, LCD ekrana i vokmena.

Šta više, danas ne biste pili filter kafu da nije bilo Melitta Bentz koja je 1908. napravila revoluciju u načinu spremanja kafe.

Kada smo već kod pića, u Nemačkoj postoji 1.300 pivara koje proizvode 5.000 različitih vrsti piva.

Nemci su drugi najveći konzumenti piva u svetu (posle Čeha), budući da popiju u proseku 107 litara piva godišnje po osobi, odnosno 0.30 litara dnevno (podatak iz 2010. godine).

Weihenstephaner pivara u Freising-u, u Bavariji radi punom parom još od davne 1040. godine što je čini najstarijom pivarom na svetu.

Fanta zapravo potiče iz Nemačke! Popularno piće Fanta nastalo je u Nemačkoj tokom Drugog svetskog rata, kao posledica embarga na uvoz sirupa za proizvodnju Coca-Cola-e. Fabrika Coca-Cola-e u Nemačkoj je tada odlučila da napravi domaći proizvod koji će biti dostupan na tržištu od onoga što su tada imali dostupno – od surutke i jabuke. Fanta je drugi najstariji proizvod kompanije Coca-Cola.

Svake godine se u Nemačkoj pojede preko 800 miliona currywurst obroka. Currywurst je kobasica koja se služi uz ljuti sos i jedno je od omiljenih jela brze hrane u Nemačkoj. Veruje se da se čak 7 miliona currywurst-a pojede samo u Berlinu godišnje. O važnosti ovog specijaliteta brze hrane svedoči i podatak da u Berlinu postoji i muzej posvećen currywurst-u.

U Nemačkoj postoji više od 700 zooloških bašti, parkova, akvarijuma, prirodnih rezervata i safari parkova, uključujući i 414 registrovanih zoo vrtova (više nego i u SAD). Berlinski Zoologischer Garten je najveći zoo vrt na svetu po broju vrsta (1.500 životinjskih vrsta) i populacijom od čak 14.000 životinja.

Nemačka je prva zemlja na svetu koja je prihvatila letnje računanje vremena 1916. godine, tokom trajanja Prvog svetskog rata.

Po podatku iz 2006. godine u Nemačkoj postoji 6.175 muzeja (broj se verovatno povećao), što znači da Nemačka ima više muzeja nego što imaju Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo zajedno.

Dva na svetu najveća sata sa kukavicom nalaze se u mestu Schonach im Schwarzwald, u oblasti Baden-Württemberg. Jedan od njih velik je skoro 5 metara i težak je 150 kilograma.

Prestonica Nemačke, Berlin ima više mostova nego Venecija, verovali ili ne. U Berlinu postoji 960 mostova i čak 59,8 kvadratnih kilometara vodene površine koju čine brojna jezera, dok je 180 kilometara reka plovno.

Berlin je 9 puta veći od Pariza.

Prvi magazin u istoriji objavljen je u Nemačkoj 1663. godine i nosio je naziv Poučne mesečne diskusije, Erbauliche Monaths Unterredungen.

Prvi električni tramvaj bio je Gross-Lichterfelde tramvaj koji je vozio 1881. godine u berlinskom predgrađu Lichterfelde. Konstruisala ga je kompanija Siemens & Halske, koja će naravno kasnije postati deo kompanije Siemens AG.

Nemački Autobahn je najstariji autoput na svetu (prva deonica puta završena je 1932. godine). Autobahn je takođe i najkompleksniji/najduži budući da ukupno ima dužinu od 12.000 kilometara u državi koja ima površinu od 357.021 km²). Da tu ne bude kraj, na nemačkim autoputevima ne postoji neko opšte ograničenje brzine, po čemu se ističe kao jedini takav u Evropi.

U Nemačkoje nije dozvoljeno po zakonu da vam nestane goriva na autoputu. Šta više, zabranjeno je bilo kakvo zaustavljanje, sem u slučaju vanrednih situacija. Naravno da će onda i svaki pešak koji se zatekne na autoputu naravno biti kažnjen budući da je i to takođe zabranjeno.

U nemačkom zakonu ne postoji kazna za zatvorske begunce jer se smatra da je sloboda osnovni ljudski instinkt.

Nemačka je 2014. godine ukinula plaćanje školarina za fakultet verujući da pravo na obrazovanje ne sme da zavisi od materijalnog stanja.

Sličnih zanimljivosti je još mnogo. Ukoliko vi znate još neku neverovatnu činjenicu u vezi Nemačke, napišite nam u komentarima.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.