Zaštiti se! Kako da ne postaneš žrtva digitalnog nasilja?

Svakome se može desiti da postane žrtva maltretiranja u virtuelnom svetu. Ipak, postoje pravila koja možeš poštovati i tako umanjiti šanse ili obezbediti da se maltretiranje u virtuelnom svetu ne desi tebi.

Zaštiti svoje naloge na internetu snažnom lozinkom koju nećeš deliti ni sa najprisnijim prijateljima.

Uvek se izloguj kada ne koristiš računar, posebno vodi računa da se ođavljuješ sa svojih naloga kada koristiš javne računare (u školi, biblioteci, kafiću…) ili računare svojih prijatelja – nemoj nekome pružiti priliku da koristi tvoje naloge u tvoje ime.

Dobro razmisli pre nego nešto objaviš na internetu – nemoj objavljivati ništa što može ugroziti tvoju reputaciju. Drugi će suditi o tebi na osnovu slike o sebi koju gradiš na internetu – na osnovu nje ti mogu dati ili uskratiti mnoge mogućnosti (posao, školarinu, program razmene studenata…)

Podesi privatnost svojih naloga na internetu – deli informacije na Facebook i Google+ profilima samo sa onim prijateljima kojima veruješ.

Stalno unapređuj svoje znanje o društvenim mrežama, internetu, novim komunikacionim tehnologijama – tehničke opcije se razvijaju i menjaju, budi uvek u toku sa svim promenama mogućnosti servisa koje koristiš.

Razgovaraj sa svojim drugarima i drugaricama, ali i roditeljima, o društvenim mrežama i internetu, pravilima netikecije – uvek neguj dozu skepse i sumnje – imaj uvek na umu da je lako lažno predstaviti se onlajn, sakriti svoje pravo ime, godine, namere – zato je rizično za prijatelje prihvatati one koje ne poznaješ, nikada nisi sreo/la uživo ili imate malo ili nemate uopšte zajedničkih prijatelja.

Nikada ne otvaraj neželjene poruke koje primaš od nepoznatih – obriši ih bez čitanja. Mogu sadržati viruse koji će se aktivirati onog trenutka kako ih otvoriš. Nemoj otvarati ni linkove koji ti deluju sumnjivo ili si ih primio/la od nekog koga ne poznaješ i oni mogu, osim uvredljivog ili neprimerenog materijala, sadržati i viruse koji će preuzeti tvoje privatne informacije.

Ne dozvoli da sam postaneš nasilnik u virtuelnom svetu – ponašaj se prema drugima onako kako bi želeo/la da se drugi ponašaju prema tebi. Svojim nepristojim ponašanjem na internetu ohrabruješ ideju da je takvo ponašanje prihvatljivo. Priseti se da pravila ponašanja u realnom svetu važe i u virtuelnom – nije u redu lagati i važno je poštovati tuđu privatnost i osećanja.

Foto: Getty Images

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.