Zašto je avokado zdrav?

Sigurno si i ti primetila da je avokado hit u ishrani. On ima nežnu i kremastu teksturu i dobro sa kombinuje sa ostalim namirnicama.

Postoji mit da je avokado nezdrav zbog količine masti koju sadrži, međutim, on može igrati pozitivnu ulogu za zdravlje organizma, ukoliko ga umereno konzumiraš

Sve što sadrži samo polovina avokada može pomoći u mnogim aspektima zdravlja. Konzumiranje može da smanji nivo holesterola, pomogne srcu te poboljša zdravlje očiju, kože i kostiju.

Kao i sa većinom hrane, bitno je ne preterivati. Stručnjaci savetuju jednu četvrtinu do polovine avokada za jedan obrok, te također savetuju da se ne konzumira više od jednog avokada dnevno.

Možete ga jesti u salati i sendvičima, te se od njega mogu praviti kremasti umaci za pastu. Također je vrlo preporučljivo praviti avokado smoothie.

Pola avokada sadrži: 114 kalorija, šest grama karbohidrata, jedan gram proteina, deset i po grama pune masti, jedan gram zasićenih masti, 345 grama kalijuma, 20 grama magnezijuma, šest miligrama vitamina C i 0,2 miligrama vitamina B6.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.