10 činjenica o “Harry Potter” filmovima koje sigurno niste znali

U roku od jedne decenije snimljeno je osam filmova o malom čarobnjaku Harryju Potteru, koji su ostali na osnovu knjiga J.K.Rowling. Sve je počelo 2001. godine kada je snimljen prvi film pod nazivom “Harry Potter i kamen mudrosti“, dok je poslednji iz ovog serijala “Harry Potter i relikvije smrti: 2 deo” snimljen 2011. Pet godina kasnije mi opet imamo priliku da uživamo u ekranizacijama čuvene autorke zahvaljujući filmu “Fantastične zveri i gde ih naći“, a on nas je naveo da se podsetimo svih filmova o Harryju Potteru, kao i nekih činjenica vezanih za njih.

1. Glumci koji nisu prošli kasting

Iako smo zavoleli sve one koji su se pojavljivali u ulogama nekih likova, možda niste znali da neki poznati glumci nisu prošli kasting. Tako je Ian McKellen trebalo da glumi Dumbledore, Liam Aiken nije postao Harry Potter zato što nije Britanac, a Hugh Grant je bio previsok za ulogu Gilderoy Lockhart.

2. J.K. Rowling je imena kuća izmislila dok se vozila avionom

Ovo je ona priznala u jednom intervjuu, a tom prilikom je rekla i kako voli da izmišlja imena, kao i da skuplja neobična. U njenoj beležnici se uvek mogu naći neka čudna imena.

3. Dva slavna glumca su tražila ulogu u ovim filmovima

Nećete verovati, ali istina je da je slavni Robin Williams želeo da igra Hagrida u filmovima o “Harry Potteru”, ali je odbijen iz istog razloga zbog kog ni Liam Aiken nije igrao najpoznatijeg čarobnjaka – zato što nije Britanac! Tpo je bio razlog zbog kog ulogu Molly Weasley nije dobila ni Rosie O’Donnell, iako je i ona to poželela.

4. Postoji veza sa Star Wars

Ta veza je kompozitor John Williams poznat po svojim temama koje je radio za Star Wars, a komponovao je i neke delove filmova o “Harry Potteru”. Ako slušate pažljivo, čućete istu melodiju u Harryjevom i Dracovom Quidditch meču u filmu “Harry Potter i dvorana tajni”, kao i u “Star Wars: epizoda 2 – Napad klonova”.

5. Glumica koja je glumila Moaning Myrtle nije bila u školskom uzrastu

U trenutku kada je Shirley Henderson glumila Moaning Myrtle imala je 37 godina! Isto tako J.K. Roeling je priznala da je Myrtle, čije pravo ime je Myrtle Elizabeth Warren, Ravenclaw.

6. Daniel Radcliffe je tokom snimanja promenio mnogo rekvizita

Tokom snimanja svih nastavaka, Radcliffe je glumeći Harry Pottera promenio preko 160 pari naočara i od 60 do 70 štapova.

7. Glumci koji su bili glavni likovi mnogo liče na njih

Kada je režiser filma “Harry Potter i zatvorenik iz Askabana” zatražio od Daniela Radcliffea, Emme Watson i Ruperta Grinta da napišu esej o likovima koje glume, oni su uradili baš onako kako bi i likovi koje glume. Daniel je predao jednu stranu veoma jasnog i preciznog opisa, Emma je napisala 16 strana, dok Rupert uopšte nije “uradio domaći”.

8. Cedric Diggory se pojavljuje u filmu pre nego što vi znate za to

Iako je Robert Pattinson debiotvao kao Cedric u filmu “Harry Potter i vatreni pehar”, njegov lik se zapravo pojavio u jednoj trci sa Harryjem i u filmu “Harry Potter i zatvorenik iz Askabana”. Ovaj događaj se pominje u knjigama, dok u filmovima nije eksplicitno prikazan.

9. U filmu “Harry Potter i vatreni pehar” ima mnogo podvodnih scena

Ove scene su snimljene u rezervoaru koji je imao oko pola miliona litara vode, a Radcliffe je za njih bio obučavan šest meseci. Sa njim su, dok je ovo snimao, bilo više ronilaca.

10. Harryjev prvi poljubac je snimljen posle mnogo pokušaja

Ovaj poljubac je jedna od scena koje su definitivno obeležile ovu franšizu, a Harry i Cho su morali više puta da se poljube, dok nije uspelo kako je trebalo. Daniel je priznao da su oboje bili jako nervozni, što je sigurno bio glavni razlog zašto su snimali iz više puta.

 

 

 

 

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.