Branislava Antović: Budite uvek i svuda verni svojoj prirodi i ličnosti

Jedna od učesnica na konferenciji mts Teen Talk 2018 bila je i Branislava Antović, novinar i autor bloga „Brana’s Divine World”.  Naš običaj je da vam pred konferenciju predstavimo govornike, ali sticaj okolonosti je uticao na to da nismo uspeli sa Branom da pričamo pre konferencije.  A sada ćemo vam reći da je mnogo bolje što je ispalo ovako jer možete da pročitate sjajan intervju.

Učestvovala si na Teen talku. Kako bi opsiala to iskustvo?

Bilo je to jedno vrlo interesantno, krajnje uzbudljivo i za mene potpuno novo iskustvo jer do sada nisam imala previše prilika da se na ovakav način obraćam tinejdžerskoj publici. Uglavnom gostujem na konferencijama čiji su posetioci studenti, postdiplomci ili oni stariji. Upravo zbog toga, učešće na ovoj konferenciji doživela sam kao jedan vid izazova. Trebalo je prilagoditi se publici, ne potceniti je, a opet obratiti joj se na njoj blizak način. Nadam se da sam u tome iole uspela.

Zanima nas zašto misliš da je važno da postoje ovakve konferencije?

One su idealna prilika da mladi učestvuju u javnim razmenama mišljenja, čuju različita stanovišta na različite teme, upoznaju njima interesantne ličnosti, druže se na onaj tradicionalni, analogni način i tako rade na sebi na jedan netipičan način.

Kome si se ti kao tinejdžerka obraćala za savete?

Roditeljima. Oduvek sam imala sjajan odnos sa njima i oduvek sm ih doživljavala kao svoje najbolje prijatelje. Tako je ostalo i do današnjeg dana. Razlog za to leži u činjenici da su oni oduvek poštovali i za ozbiljno uzimali moje stavove, razmišljanja i razmatranja i odnosili se prema meni kao prema sebi jednakom. Imali su poverenje i ja sam se trudila da isto nikad ne izneverim. I drago mi je da sa svoje skoro pa trideset i dve godine mogu reći da sam u tome uspela.

Misliš li da danas tinejdžeri imaju više hrabrosti da kažu šta ih muči? Ili su i dalje podjednako uplašeni kao što su bili mladi pre ajde da kažemo revolucije interneta i društvenih mreža?

Ne znam da li su i koliko uplašeni ali znam da se danas mnogo otvorenije u javnosti priča o temama koje su do pre koju godinu bile tabu. I to je vrlo značajno. Drugačije se gleda na pitanja LGBT zajednice, na mentalnu higijenu i važnost iste, na seksualno obrazovanje… Sve su to male, ali vrlo značajne promene. Posebno kada ste u osetljivom dobu i kada nije lako obratiti se javno nekome za pomoć. Zato je sjajno što se sve češće i sve otvorenije o ovim temama piše javno. A kako je internet mesto gde borave mladi, onda su im i odgovori na pitanja u vezi sa pomenutim temama dostupniji no što su nekad bili.

Koliko su nam baš te društevne mreže promenile život?

Mnogo. I na bolje, ali i na gore. Ali sada nema nazad. One su tu i to se neće promeniti. Zato, naučimo mlade da ih koriste što bolje kako bi napredovali, prezentovali svoje veštine i umeća, izneli svoje stavove i mišljenja. Sve ono što je ranijim generacijama bilo mnogo teže.

Da li bi mogla da zamisliš dan ili nedelju bez internet i mobilnog telefona?

Naravno. Štaviše, obožavam takve dane i trudim se da ih priuštim sebi što ćešće mogu, ujedno pazeći da ne ugrozim svoj posao. I da, ti dani neverovatno prijaju. Resetuju me, čine kreativnijom i pozitivno utiču na moju želju za stvaranjem sadržaja.

Sigurna formula za uspeh ne postoji, ali svako od nas ima neku verziju – kako glasi tvoja?

Mnogo rada, podjednako truda, dosta ambicije, ali nikad one nezdrave, ljubav za ono čime se bavimo, volja da konstantno napredujemo i umeće da znamo kada da odmorimo i jednostavno uživamo.

I za kraj šta bi poručila tinejdžerima koji nas čitaju?

Najbitnije je biti miran sam sa sobom, a to ćete jedino uspeti ukoliko budete upravo ono što jeste. Bez fola, bez kopiranja, bez težnji da budete neko drugi, jer osetiće se u svakom vašem pokretu, potezu i odluci da to što radite nije iskreno. Osetiće drugi, osetićete i vi, i niko neće biti zadovoljan. Zato budite uvek i svuda verni svojoj prirodi i ličnosti. Jednog dana, bićete ponosni na sebe zbog toga.

Za one koji nisu imali prilike da budu na mts Teen Talk 2018, reći ćemo da je Brana je učestovala na panelu „Sjaj i beda društvenih mreža” koji je bio jedan od najuspešnijih, a kako je bilo možete pogledati ovde!

I ono što je sigurno, verujemo da će nam se Brana odazvati još koji put kada budemo pričali sa vama, tinejdžerima!

Priredila: Ivana Grabrović

Foto: Antonio Ahel/ATAImages i HEJ! arhiva

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.