Dodeljene Brit Awards: Dua Lipa i Stormzy najbolji britanski izvođači

Nagrade najboljim britanskim muzičarima, Brit Awards dodeljene su sinoć u O2 areni, a večer su obeležili Dua Lipa koja je proglašena ženskom umetnicom godine i Stormzy koji je u kategoriji muškaraca pobedio Eda Sheerana.

Dua Lipa (22), jedna od retkih muzičara koja je premašilu jednu milijardu pregleda na YouTubeu sa pesmom “New Rules”, te je u startu bila je favorit u odnosu na nominovave pevačice Jessie Ware, Kate Tempest, Lauru Marling i Palomu Faith.

Muzičarka rođena u Londonu u porodici kosovskih Albanaca izdala je polovinom 2017. album “Dua Lipa” koji je odmah dobio pozitivne ocene kritika, dok je poznati muzički časopis NME ocenio da pevačica ima “kvalitetan i zreo glas” uprkos godinama.

Stormzy (24), koji je izdao je 2017. prvi album “Gang Signs & Prayer”, postao je najbolji solo muzičar dok su u konkurenciji za tu nagradu pored Eda Sheerana, bili i Liam Gallagher, Loyle Carner i Rag’N’Bone Man.

Grupa Gorillaz proglašena je najboljom britanskom grupom, dok je nagrada za najbolju međunarodnu grupu pripala Foo Fightersima. Ed Sheeran osvojio je nagradu za svetski uspeh, a Rag’n’Bone Man nagradu za najbolji singl “Human”. Nagradu za najbolju međunarodnu pevačicu osvojila je Lorde, dok je najboljim međunarodnim pevačem proglašen Kendrick Lamar. Po izboru gledalaca spot godine je “Sign of the Times” Harryja Stylesa. Nagradu kritičara osovjila je Jorja Smith.

Dodela nagrada protekla je u znaku podrške žrtvama seksualnog zlostavljanja koji potresa filmsku industriju i svet šou biznisa.

Zvanicama ceremonije bile su podeljene bele ruže kao znak solidarnosti s pokretom iz Holivuda “Time’s up” (Vreme je isteklo) koji je osnovan u oktobru 2017. kada je nekoliko desetina žena optužilo američkog producenta Harveyja Weinsteina za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Foto: Getty Images

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.