Dubioza kolektiv za HEJ! magazin: Spremamo splet pesama i narodnih igara u rasponu od Baha do sevdaha te od roka do kazačoka

Balkan-ska-pank-dab atrakcija Dubioza kolektiv četiri godine nije održala samostalni koncert u Beogradu, pa su odlučili da se vrate u velikom stilu – 30. juna na stadion ,,Tašmajdan”, a mi smo iskoristili priliku da proćaskamo sa njima i baš su nas zabavili!

Ima li treme pred prvi solo koncert na otvorenom u Beogradu?
Iza nas je 15 godina vrlo aktivnog sviranja i nastupanja pa tremu ne osećamo. Sada polako prelazimo u kategoriju starijih ohrndanih muzičara pa u danima pre koncerata na otvorenom opsesivno pratimo aplikacije za vremensku prognozu. Takođe, upražnjavamo i miks religijsko-okultnih rituala kojima pokušavamo da obezbedimo što povoljnije vremenske uslove.

Ovo nije prvi nastup u Beogradu, pa nas zanima šta mislite o beogradskoj publici?
Mislimo da beogradska publika uglavnom dolazi iz Beograda i da često izbacuje slovo „j” tamo gde ga mi izgovaramo. Naš saksofonista Mario, koji je inače iz Sombora, a dugo godina je živeo u Beogradu, pre koncerta na Tašmajdanu će nam održati intenzivni, ubrzani kurs ekavice. Na taj način ćemo proširiti svoje jezičke horizonte i dobiti mogućnost da se maksimalno ulizujemo publici bez mogućnosti da nas pogrešno interpretiraju.

Šta publika može da očekuje na ovom koncertu?
Za beogradski koncert spremamo splet pesama i narodnih igara u kojima će biti zastupljeni svi žanrovi u rasponu od Baha do sevdaha te od roka do kazačoka.

Imate li neke posebne zahteve pred koncert?
Od posebnih zahteva izdvojio bih zahtev za vizu, zahtev za radnu dozvolu i zahtev za produženje putnog osiguranja koje moramo da podnesemo pre početka svake turneje.

Pre tri godine ste imali čast da nastupate na festivalu Glastonbury, po čemu ćete pamtiti taj nastup?
Nastup na Glastonburyju ćemo pamtiti po tome što smo u istom danu svirali dva koncerta na dve različite bine. Pogotovo pamtimo taj drugi nastup po ogromnoj šutki kojoj se na kraju pridružilo i nekoliko članova obezbeđenja.

Da li biste voleli da nastupate na još nekom svetskom festivalu?
Baš bismo voleli da nastupimo na bar još jednom festivalu i ovim putem apelujemo na sve organizatore, promotere, agente i direktore bilo kojeg festivala da nas bar još jednom pozovu. Obećavamo da ćemo se maksimalno potruditi da ne izneverimo njihova očekivanja.

Kada biste mogli da birate, sa kojom stranom grupom ili pojedincem biste rado išli na svetsku turneju kao predgrupa?
Već smo svirali kao predgrupa na turneji benda Faith no More tako da ni to više ne moramo da biramo.

Foto: Goran Lizdek

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.