Eksluzivno: Liam Neeson o filmu “Ledena potera”

Nema puno glumaca čija biografija uključuje sve uloge, od one nominovane za Oskara u filmu SCHINDLER’S LIST do Džedaja , negativca u filmu o Betmenu, sumnjivog policajca napravljenog od Lego kockica i Lava koji govori. No, Liam Neeson nije poput drugih glumaca.

S neverovatnom filmografijom od čak 126 naslova, ovaj 66-godišnji glumac dokazao se i kao akciona zvezda ulogom Brajana Milsa u hitu TAKEN.

„LEDENA POTERA je odličan, klasični triler osvete,” kaže Neeson. „No ono što me zaista privuklo je mračni humor koji struji filmom.“

Kako ste došli u doticaj s ovim filmom?
„Michael Shamberg, producent s kojim sam već ranije sarađivao, rekao mi je da pogledam norveški film IN ORDER OF DISAPPEARANCE i rekao je da će snimiti adaptaciju za američko tržište. Svideo mi se film i zainteresovao me. Ovo je odličan triler osvete sa zanimljivim negativcima i mračnim humorom.”

Što nam možete reći o svom liku?
„Glumim čoveka po imenu Nels Coxman. On je sasvim običan. Sretno oženjen, ima jedno dete – 21-godišnjeg sina. Živi na drugoj strani planine od malog skijališta po imenu Keho. Njegov posao tokom zimskih meseci je da čisti put od snega . U tome mu pomažu razne mašine poput raspršivača snega,  itd. On voli svoj posao i radi ga odlično pa je proglašen Građaninom godine.“

Krenuo je drugačijim putem od ostalih muških članova svoje porodice, zar ne?
„Da. Njegov otac je u mladim danima bio jako umešan u kriminalne aktivnosti podzemlja. Nelsov stariji brat, kojeg odlično igra Bill Forsythe, bavi se očevim zanatom. Ipak Nels je iz nekog razloga odabrao pošten život, barem do nemilog događaja koji menja sve. Pre toga Nels je u sretnom braku s divnom damom po imenu Grejs, koju glumi fantastična Laura Dern. Imaju jednog sina, 21-godišnjeg Kajla .”
Prekretnica za Nelsa u ovom filmu je, naravno, smrt njegovog sina.

Šta nam možete reći o njemu?
„Njih dvojica su prilično bliski. Kajl je veliki obožavatelj američkog fudbala, za razliku od Nelsa. Kyle radi na aerodromu njihovog malog skijališta. Sve je normalno dok mog sina ne ubiju dileri drogom što uzrokuje raspad moje veze sa Grejs .

Dinamika odnosa otac-sin u filmu nije prikazana samo kroz odnos Vas i Kylea, zar ne?
„Ne, u filmu su tri sina i tri oca. Ja i moj sin, sin šefa narko kartela Whita Bulla, koji radi za svog oca pa je takođe kriminalac, i Vikingov sin, simpatični i inteligentni klinac od 11 ili 12 godina koji nije poput svog oca.

I ranije ste glumili u trilerima osvete, ipak možemo li reći da je ovaj drugačiji od drugih?
„Definitivno. Nels nije spreman za sve što ga čeka. On misli da traži čoveka koji mu je ubio sina i ne sluti da taj radi za druge ljude koji rade za okrutnog kriminalca po imenu Viking. On je na čelu jednog narko kartela, a White Bull vodi drugi. Nels se nađe u sred toga svega. To jeste klasični film o osveti, ali s dozom mračnog humora i vrlo zanimljivim, trodimenzionalnim negativcima.“

Film “Ledenu poteru” možete pogledati u bioskopima širom Srbije.

Priredio: Blitz film
Foto: Blitz film

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.