Mirka Vasiljević: Bez razmišljanja sam prihvatila da budem ambasadorka 14. KIDS FEST-a

Glumica Mirka Vasiljević, koja se proslavila ulogama u čuvenom filmu ‚‚Mi nismo anđeli 2” i seriji „Ljubav, navika, panika”, ambasadorka je 14. Dečijeg filmskog festivala KIDS FEST-a. Kao i poslednjih 14. godina, Dečiji filmski festival će moći da posete mališani iz Beograda, Novog Sada, Niša i još preko 30 gradova Srbije. 

A ekipa magazina HEJ! je iskoristila priliku da porazgovara sa Tanjom o glumi, tome kakve filmove voli, kao i kako je došlo do saradnje sa Kids Festom i evo šta nam je otkrila.

Da li si kao dete maštala da budeš glumica?
Ja sam već negde sa pet godina poželela da se bavim poslom koji ima veze sa umetnošću. Kao većina devojčica, išla sam u smeru ka tome da budem manekenka. Moja porodica je više naklonjena ka nekim prirodnim naukama, ali vaspitavali su me tako da ja budem ličnost za sebe i podržali su tu moju ideju. Ja sam imala već na samom početku sreće da počnem da radim dečije revije, dečije sajmove mode i da budem prisutna u tom dečijem svetu modelinga. Tako sam vremenom došla i do prilike da snimam reklame i da postanem dečiji voditelj. Tada sam primetila da su to poslovi koji me više ispunjavaju, jer mogu više da ispoljim svoju kreativnost i svoju maštovitost. Vremenom, kako sam dosta kontakata stekla u umetničkom svetu, dobila sam poziv za kasting za film „Mi nismo anđeli 2“. Kasting je trajao dva meseca, dosta devojčica je bilo na tom kastingu, ali na kraju sam dobila informaciju da sam ja dobila ulogu Sofije. Gluma je ono u čemu sam se najlepše osećala i što me najviše ispunjava i od svoje trinaeste godine sam definitivno odlučila da to bude moj poslovi put. To je ono čime želim da se bavim do svoje penzije.

Rano si ušla u filmske vode, da li se kaješ zbog toga?
Trudim se da se u životu ne kajem zbog stvari koje sam uradila, već da iz njih naučim ono što je najbolje i da prihvatim tu situaciju. Ja svoj život jedino znam ovakav kakav je, a to je da sam od trinaeste godine počela ozbiljno da se bavim glumom, radeći velike filmove i velike serije, sa ozbiljnim rediteljima i velikim glumačkim imenima. Jesam izgubila mogućnost bezbrižnog detinjstva – da samo idem u školu i da s družim, već sam na sve to imala i vanškolske aktivnosti i posao. Međutim, to je ono što je mene ispunjavalo i što je učinilo da ranije sazrim i da posao nađe put do mene. Nisam imala stres kada je došao momenat da se opredelim za fakultet, jer sam znala čime želim da se bavim. Zato se nikad nisam kajala, jer taj krst koji dobijemo da nosimo, naša leđa mogu da iznesu. Ja sam dobila taj da počnem rano da radim i da izgubim detinjstvo, ali mislim da sam dosta toga naučila i imam već dosta radnog iskustva iza sebe i na to treba da gledam kao svoj plus, a vremena za odmor će, nadam se, biti kada budem u penziji.

Kakve filmove ti voliš?
Volim da pogledam dobru komediju, kao i akciju. Dobru komediju volim da pogledam kako bih to vreme koje provedem uz film imala osmeh na licu, jer mislim da je zdravo kad se čovek smeje. Volim i dobru akciju, jer je uvek zanimljiva, ali često prožeta i ljubavnim motivima. Interesantna su mi rešenja u ovim ostvarenjima, jer mi pomažu kao glumici da rešim neku svoju ulogu. Još kao mala nisam volela horor filmove, pa se noću nisam prijatno osećala, tako da izbegavam horor filmove. Od kad imam decu, dosta gledam animirane filmove i mogu da kažem da je skoro svaki animirani film koji sam pogledala bio vrlo kvalitetan i zanimljiv, kako i za nas odrasle, tako i za decu.

Da li voliš animirane filmove i koji su ti omiljeni?
Eto, u prethodnom odgovoru sam dala odgovor i na ovo pitanje. Od kada imam decu, zaista više pratim animirane filmove, nego filmove za nas starije, zato što slobodno vreme uglavnom provodim sa decom. Tada volimo da odemo u bioskop da pogledamo crtani, a skoro svaki koji smo pogledali je zadovoljio potrebe i dece, a i nas roditelja. Mi odrasli možemo da izvučemo neku drugu poruku iz tih crtaća, koju deca zbog zrelosti ne mogu, a oni opet mogu na neki drugi način da se zabave. Mislim da stvarno naši glumci odrade dobru sinhronizaciju, da fenomenalno izgledaju crtaći, a i da su priče jako zanimljive. Generalno je kvalitet današnjih animiranih filmova odličan.

Koji film svi moraju da pogledaju i zašto?
Film koji ja vrlo rado preporučim svima jeste „Peti element“. To je film za koji mogu da kažem da, kada sam ga prvi put odgledala, a imala sam možda nekih 6, 7 godina, da sam ostala fascinirana filmom, idejom, glumom, estetikom, itd. I evo posle dugog niza godina i sada kada pogledate taj film, možete da ga doživite kao savremeni film, ali i film koji predstavlja budućnost, a odavno je snimljen. Igraju jako kvalitetni glumci, koji su odlično odradili svoje uloge. Tema filma je nešto što ne postoji u našem svetu, a teži se ka tome da postoji, jer napreduje tehnologija. A tu su i neki ljudski odnosi. Eto, „Peti element“, sa Milom Jovović i Brusom Vilisom u glavnim ulogama, bih svima preporučila.

Ambasadorka si Kids festa. Kako je došlo do te saradnje?
Kada sam dobila poziv da postanem ambasador 14. KIDS FEST-a, bez razmišljanja sam prihvatila. Prvenstveno zbog toga što se festival bavi dečijim filmovima, a moj poslovni poziv je gluma. Druga stvar, sve što ima veze sa decom, a da je kvalitetno i da se tome temeljno pristupa, vrlo rado volim da podržim i da budem deo te priče. KIDS FEST baš to i radi, jer za sedam dana pruža priliku deci da pogledaju kvalitetne filmove, pa samim tim pomaže roditeljima da isplaniraju kako da provedu kvalitetno vreme sa svojom decom. U prelepom ambijentu Kombank dvorane mogu da pogledaju kvalitetne crtane filmove, da se zabave, sa roditeljima, ili čak možda sa drugarima. Filmovi su iz različitih delova sveta, pažljivo su birani za potrebe festivala i nose poučnu poruku.

Koje filmove sa ovogodišnjeg Kids teen festa bi preporučila tinejdžerima da pogledaju?
Mislim da apsolutno neću pogrešiti ako kažem da tinejdžeri koji god film da pogledaju biće veoma zadovoljni. Izbor je odličan, samo treba da provere kom uzrastu je film namenjen i to je sve. Ono što je meni privuklo pažnju je film „Aladin 2“, možda zato što sam prvi put sa 17 godina zaigrala u ozbiljnom dečijem pozorištu „Boško Buha“ i baš igrala u bajci „Aladinova čarobna lampa“. I naravno, Ferdinand – legendarna priča o biku i njegovom ponašanju, različitosti i uklapanju u potpuno novu sredinu. To su ti neki filmovi, koje bih ja izdvojila i pogledala, ali zaista neće pogreštiti šta god da izaberu.

Tekst: Ivana Grabrović

Foto: Antonio Ahel/ATA Images i Kids fest promo

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.