SHINee: Samoubistvo Jonghyuna kao poziv za buđenje K-pop industriji

SHINee je bila jedna od prvih oformljenih K-pop grupa, koja je sakupljala članove svog fandoma tokom protekle decenije. Pesme poput “Replay”, “Ring Ding Dong” i “Lucifer” samo su neke koje su obeležile muzičku karijeru ovih momaka, a Jonghyun je bio jedan od njihovih najtalentovanijih vokala.

Kada su mediji objavili vest o smrti ovog 27-godišnjaka pre svega nekoliko dana, bilo je teško poverovati da bi naizgled uspešan i srećan mladić odlučio da podigne ruku na sebe. Iz tog razloga, ono što ubedljivo mnoge zanima jeste odgovor na toliko jednostavno, a opet komplikovano pitanje: Zašto bi to učinio?

Uzimajući u obzir takmičarski nastrojenu K-pop industriju, nije tajna da svakome ko je deo nje postaje izuzetno teško da se izbori sa konstantnim pritiskom. Fanovima nije strana vest da su muzičari uglavnom preterano zatrpani poslovima, toliko da postaju iscrpljeni i mentalno i fizički. Njihovi životi postaju oličenje snimanja, probi, nastupa i upoznavanja sa fanovima, a spoljašnja očekivanja postaju sve veća i nerealnija.

U dobu društvenih mreža, idoli bivaju na meti kritika zbog svake stvari koju urade, svakog koraka koji načine, pa tako linija između “dobrog” i “lošeg” postaje nevidljiva. Od miljenika tinejdžera se očekuje da budu nasmejani, neproblematični i da se savršeno ponašaju, toliko da i najmanja “greška” može dovesti do gomile negativnih komentara, što od takozvanih fanova, što od strane medija.

Tek je skoro, član benda Big Bang po imenu TOP, hospitalizovan je zbog zloupotrebe narkotika. Taeyeon iz SNSD-a otkrila je da se odlučila na više pirsinga jer nije znala kako da se suoči sa depresijom. Bivši MBLAQ član, Lee John, objavio je još 2010. godine da su mu ustanovili bipolarni poremećaj. Takođe, upravo i Jonghyun pre izvršenja samoubistva bio je otvoren po pitanju mentalnih poremećaja i dao je sve od sebe da dokaže važnost depresije. Samim tim, on je i napisao nekoliko pesama na ovu temu.

S obzirom da je u toku prilično mračno i tužno vreme za K-pop scenu, ono što preostaje jeste nada za bolju i produktivniju budućnost. Apel da industrija zabave, mediji, ali i fanovi konačno shvate da naši idoli nisu savršeni i da su na kraju dana samo ljudska bića, bez obzira na količinu novca, slave ili imanja koja poseduju. Oni nisu roboti i imaju osećanja… baš kao i mi.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.