Upoznajte Tamaru Ristić Kezz

Upoznajte Tamaru Ristić Kezz!

Ko je Kezz?

– Kantautorka i live looping umetnica. Pošto mi je neprijatno da pričam u trećem licu, moram vam reći da sam to ja. Bavim se kompovanjem, pevanjem, sviram uglavnom klavijaturne instrumente i koristim jedan zanimljiv uređaj – looper, koji mi omogućava da moju muziku izvodim potpuno sama na sceni.

Tamara izabrala si neobično umetničko ime, sigurni smo da postoji razlog pa nam kaži tajnu koja se krije iza imena Kezz?

– Nakon par minuta provedenih u mom društvu, zapravo je vrlo očigledno – osmeh. Nastalo je kao nadimak koji sam kasnije primenila, jer se uklapa u moju ideju bavljenja muzikom.

Prošle godine si se prijavila na konkursa “Ženski element” čiju su idejni tvorci Mikser i Mascom i pobedila. Da li si i ranije pomišljala da se okušaš na nekom sličnom konkursu?

– Prijavljivala sam se i ranije. Na konkursu World Music Networka iz Londona sam ušla u najuži izbor od troje izvođača, sa mojim prvim singlom Moma. I 2015. godine sam proglašena za najboljeg muzičkog izvođača na regionalnom festivalu West Herzegowina Fest u Širokom Brijegu.

Šta si sve morala da uradiš kako bi se prijavila?

– Sam proces prijave nije komplikovan, ali je potrebno da izvođač ima demo snimke koje šalje na konkurs, a ja sam u tom trenutku imala nekoliko novih.

A trenutak kada si saznala da si pobednica, može li se opisati rečima?

– Bilo je zaista neočekivano, jer sam se prijavila da bih svirala na Mikser festivalu, nerazmišljajući da će se stvari tako odvijati.

U tvojoj muzici se prepliću melodije elektronskih i akustičnih instrumenata sa pevanjem koje je inspirisano tradicionalnom muzikom slovenskih naroda. Pomalo neobična, ali ne retka pojava, a nas zanima kako si se ti odlučila da ideš u tom pravcu.

– Taj pravac se prirodno razvio, bez neke konkretne odluke da želim tuda da idem. Volim da se prepustim muzici, ona mora da vodi. Moj zvuk se najviše razvio tokom nastupa, jer svu muziku koju napišem, kasnije i interpretiram sama na bini, što dosta utiče na način izvođenja i oblikovanje aranžmana.

Za 2. jun je zakazana koncertna promocija albuma prvenca, šta ti očekuješ od nje?

– Očekujem veselje! Tada je najavljen izlazak CD-a, koji je već u pretprodaji, ali će na dan koncerta stići i prvi primerci fizičkog izdanja. ☺

A šta mi, publika možemo da očekujemo?

– Pošto ću verovatno biti preplavljena energijom, očekujte da ću deo preneti i na vas. Čućete sve pesme sa albuma, neću propustiti neke koje su mnogima već poznate, a planiram i premijerno izvođenje najnovijih pesama, koje će se naći na nekim budućim izdanjima!

Imaš li tremu i kako se boriš sa njom?

– Nemam, jer se na sceni osećam najprirodnije. Počela sam da glumim sa nešto manje od 5 godina, i od tada nisam izgubila taj osećaj igre i potpune slobode da budeš to što jesi.

Kad si bila tinejdžerka koju si muziku slušala, ko su ti bili omiljeni pevači i grupe?

– Ne znam da li je to slučaj u drugim gradovima, ali kod nas u Kikindi je taj neki period, pa sve do kraja srednje škole, čak i do početka studija povezan sa slušanjem metal muzike. Mene je najviše vozio progressive, a omiljeni mi je bio švedski bend Pain of Salvation koji i dalje slušam i pratim.

Sigurni smo da postoji pesma koja uvek može da te oraspoloži. O kojoj numeri je reč?

– U tim trenucima me najviše oraspoloži nešto novo što stvorim.

Foto: Aleksandar Joksimović

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.