Bademovo mleko je zdravije nego što se misli

Bademovo mleko predstavlja zdravu i dobru i zamenu za kravlje mleko. Sadrži više vitamina i minerala nego sojino ili pirinčano mleko.

Sojino mleko ne sadrži toliko i vitamina i minerala, kao bademovo. Zbog toga se sojinom mleku često dodaju kalcijum i vitamin D da bi se povećala njegova nutritivna vrednost. Takođe isti slučaj je i sa pirinčanim mlekom. Pirinčano i sojino mleko su dobra zamena kod osoba koje su alergične na kravlje mleko ili imaju netoleranciju na laktozu.

Bademi su prirodno bogati nutritivnim materijama. Zato bademovom mleku ne treba dodavati nikakve dodatne hranljive materije. Može se napraviti i u domaćoj radinosti i biće iste nutritivne vrednosti kao i bademovo mleko dostupno na tržištu.

Prednosti bademovog mleka

Bademovo mleko uopšte ne sadrži laktozu, ni kazein, mlečni protein koji je sličan glutenu. Zato je odlično za osobe koje su alergične na bilo koju od ovih supstanci.

Nutritivna vrednost bademovog mleka

Bademovo mleko je jedno od nutritivno najbogatijih vrsta mleka. Ne sadrži zasićene masne kiseline i holesterol. Sadrži Omega 3 masne kiseline koje su odlične za srce. Sadrži proteine kao i nezasićene masne kiseline. 250 mililitara (ili 1 šolja) sadrži otprilike 1 gram proteina i oko 1 gram dijetalnih vlakana, zatim oko 40 kalorija i oko 2g ugljenih hidrata i 3g masti.

Sadrži vitamine i minerale kao što su: vitamini E i B6, mangan, selen, magnezijum, kalcijum, gvožđe, kalijum, cink, vlakna, fosfor. Bademovo mleko ima u sebi flavonoide koji smanjuju rizik od nastanka raka i prevremenih znakova starenja. Visok nivo vitamina E deluje kao moćan antioksidant.

Zbog toga što sadrži malo masti i kalorija, a puno esencijalnih vitamina i minerala, odlična je zamena za kravlje mleko u slučaju kada treba izgubiti suvišne kilograme.

Bademovo mleko se priprema na sledeći način

Badem potopiti u vodi i ostaviti da odstoji 6 do 8 sati ili tokom noći. Potom se ocede i po želji oljušte. Dodati vode 2-3 puta više nego što ima badema. Sve se stavi u blender i izmiksa dok smesa ne postane kompaktna. U slučaju da badem nije oljušten može se procediti kako bi se otklonila ljuska. Ovako napravljeno bademovo mleko može da se čuva do 5 dana u frižideru. Ne treba ga kuvati. Za poboljšanje ukusa mogu se dodati: kakao, čokolada, cimet, vanila ili neki drugi ukus.

Od sadržaja iz cediljke može da se napravi maska za lice ili da se iskoristi za pravljenje bademovog brašna (staviti sadržaj na papir za pečenje pa prosušiti na minimalnoj temperaturi, zatim ponovo samleti u blenderu). Može se koristiti kao obično brašno prilikom pravljenja kolača.

Bademovo mleko blagotvorno deluje na kožu pa se zato koristi kao kozmetičko sredstvo: za čišćenje lica, skidanje šminke i kao mleko za telo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.