SOS: Postidim se u prisustvu nastavnika!

PROBLEM: Dragi HEJ!, imam 14 godina i problem koji traje već nekoliko godina. Kada god sam u prisustvu neke odrasle osobe u školi (tipa nastavnice, razredne, i tako slično), skroz se postidim. Postanem mnogo nervozna i nesvesna svega što radim. Ovo mislim da mi se dešava zato što, i ako mi ide dobro u školi, teško mi je da učim i hoću da oni primete to i da mi pruže svoju pažnju u smislu „jadna ona, njoj je toliko teško”. Ali i deca oko mene primećuju moju promenu u ponašanju. Nakon takvog časa osećam se glupo i iskritikujem sebe što sam se tako ponašala, ali ne mogu da prestanem. Plašim se, ako nastavim ovako, da će mi se odraziti na ocene pošto ne mogu da se koncentrišem na času od misli poput „šta li misle oni o meni”. Često maštam o životu u kojem me primećuju i pitaju kako sam. Pišem vam zato što nikad nisam čula da iko drugi ima ovakav problem. Stalno se brinem o učenju i školi zato što nemam baš neko samopouzdanje. Da li imate neki savet kako da se malo više opustim i prestanem da budem druga osoba na času?

SAVET: Ono što kao stručna lica znamo jeste da nisi jedina. Poznajemo mnogo tvojih vršnjaka koji imaju slične probleme kao ti. Stalna zabrinutost i strah o kojem govoriš mogu izazvati osećanje usamljenosti, kao i to da ti s vremenom postaje neprijatno da govoriš o onome što te plaši i brine. Važno je da znaš da nije neophodno da pokušavaš da se izboriš sa tim sama. Kao dobar početak mogao bi da bude da se obratiš nekom od odraslih članova tvoje porodice i kažeš da ti je potreban razgovor, jer si uplašena i zabrinuta zbog nečega. Ponekad sam razgovor o strahu sa mamom ili tatom donese ogromno olakšanje. Ako se dogodi da nema nikakvog olakšanja ili se ponavljaju strah i zabrinutost, nemoj odustajati od traženja dalje pomoći. Postoje stručnjaci koji ti mogu pomoći da razrešiš svoj problem o brigama i strahovima, a to su psiholozi ili psihoterapeuti. Većinu mladih plaše ti razgovori i šta se to tamo sve dešava, koliko traje, da li će neko pomisliti da sam nenormalna, da li će nekom trećem pričati o meni, itd. Ti susreti sa stručnjakom obično traju nekoliko seansi tokom par nedelja, a ponekad i nekoliko meseci jer je nekoj deci potrebno duže vreme da steknu poverenje. U svakom slučaju razgovori uvek pomažu i donose olakšanje, a s vremenom uz zajednički rad i strpljenje dolazi i razrešenje problema.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.