SOS: Bolja osoba

PROBLEM: Treba mi tvoj savet kako da se promenim. Navikla sam da koristim vulgarne reči i da se bijem sa drugaricom. To radimo samo u školi. Ne znam kako da se smirim, pokušavam da budem bolja osoba i da budem saosećajna, ali nekako sve oko sebe mrzim i ko god da mi zasmeta ja bih da ga uništim. Nadam se da ćeš mi pomoći jer želim da se popravim!

SAVET: Svesna si svog problema i dobro je što želiš da se menjaš. Shvatili smo da hoćeš da budeš pristojnija i kulturnija u ophođenju sa drugarima. To nije lako, ali dobra stvar (koja tebi ide u prilog) jeste da se lepo ponašanje uvežbava i uči, a suština je da se drugi u tvom društvu osećaju prijatno, čak i kada tebi nije. Sad se sigurno pitaš kako to da postigneš. Za početak, kad opet sebe uhvatiš da govoriš ružne reči, zastani i izbroj lagano do pet. Zatim skreni priču na drugu temu ili prosto prekini takav razgovor nekom super pesmom koju drugarica i ti obožavate. I eto, odoste vas dve u neke lepše priče. Ovo možeš da ponavljaš koliko god puta bude bilo potrebno. Ako i dalje budeš govorila vulgarne reči ili osetila potrebu da se biješ, možeš pristojno da se izviniš drugarici i udaljiš se od nje neko vreme. Reci joj da ideš malo da prošetaš i da ćeš se brzo vratiti. Time dobijaš priliku da se izvučeš iz te situacije i da ohladiš glavu. Budi uporna. Sve pohvale za tvoju inicijativu! Uz tebe smo!

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.