10 mitova i pitanja o suncu i sunčanju

1. mit:  Ukoliko je koža već osunčana (pri kraju odmora) nema opasnosti od opekotina i iritacija izazvanim suncem

Maksimalni SPF koji se dobija prirodnim putem odnosno kroz sunčanje može iznositi između 4 SPF ili 6SPF. Svakako, i pored tamnije boje kože, telo nije u stanju da vam pruži adekvatnu zaštitu kao što to čine proizvodi sa nižim SPF faktorom koji se preporučuju pri kraju sunčanja.

2. mit: Iritirana/crvena koža će dobiti lepu, tamnu boju sledećeg dana

Crvenilo (opekotine) su znak teškog oštećenja kože i prouzrokuju ubrzano starenje kože, uvećavajući mogućnost dobijanja raka kože. Pojedini delovi kože koja je iritirana će poprimiti tamniju nijansu kako bi se zaštitila od daljeg oštećenja nakon što prođe prvi talas upale, ali crvenilo (upala) neće postati smeđa na mestima koji su iritirani suncem.

3. mit:  Proizvodi za zaštitu od sunca redukuju proizvodnju vitamina D i zato ih nije poželjno nanositi u proleće

Tačno je da su našem telu neophodni sunčevi zraci kako bi podstakli proizvodnju vitamina D koji je od ključne važnosti za funkcionisanje organizma. Dovoljno je da na suncu provedete desetak minuta dnevno kako bi podstakli proizvodnju vitamina D, dok je ostalo vreme provedeno na suncu bez adekvatne zaštite veoma rizično i može izazvati oštećenja na koži.
Tokom leta, kada se koriste proizvodi za zaštitu od sunca sa visokim SPF faktorom ipak postoji dovoljno prostora za proizvodnju vitamina D. Veoma je rizično smanjivati SPF zaštitni faktor kako bi osigurali proizvodnju vitamina D, jer može doći do brojnih oštećenja kože.
Tokom zime količina sunčeve svetlosti koja dopire do kože je premala za stvaranje vitamina D, sa ili bez krema za sunčanje. Zato, ukoliko živite u ovom delu Evrope, nije potrebno nanositi kremu za sunčanje zimi jer ne postoji mogućnost iritacije kože. Većina dermatologa savetuje uzimanje tableta vitamina D kako bi se i tokom zime osigurao njegov nivo u organizmu. Međutim, ukoliko se zimi po sunčanom danu, nalazite na snegu, u tom slučaju korišćenje zaštitne kreme za lice je neophodno jer sneg više nego bilo koja površina u prirodi povećava refleksiju sunčevih zraka, čak 30%, što znači da je zaštita lica potrebnija nego kada se nalazite leti na pesku (15 – 25%).

 

4. mit:  Ne možete izgoreti ukoliko se nalazite u senci ili pod suncobranom

Ovo nije istina jer većina suncobrana kao i oblaci ne blokiraju UV zračenje 100%. Pored toga, značajna količina sunčevih zraka se reflektuje o vodu, pesak ili druge površine tako da je iritacija vaše kože moguća i ispod suncobrana.

5. mit: Kada je oblačno zaštita od sunca nije neophodna

Ovo zavisi od mesta na kojem se nalazite. Ukoliko se nalazite u Zapadnoj Evropi, rekao bih da vam pri potpuno oblačnom danu nije potrebna zaštita od sunca. Međutim, što ste bliži ekvadoru čak i pri oblačnom danu, ukoliko ne koristite zaštitu od sunca, može doći do iritacije jer je naša koža veoma osetljiva na visoka UV zračenja, koja oblaci ne mogu da blokiraju u potpunosti.

6. mit:  Ukoliko vam je koža iritirana i izgorela na suncu, možete otići do hlada na par časova, a kasnije na popodnevno kupanje i sve će biti u redu

Opekotinama od sunca potrebno je nekoliko sati da se razviju i dostignu svoj vrhunac u iritaciji kože. Kada na plaži primetite da vam je koža pocrvenela, već je kasno. Preporuka – koristite preparate za pre i posle sunčanja kako bi izbegli i ublažili neželjene posledice.

7. mit: Mineralni filteri su bolji od hemijskih

Ne može se reći da su bolji, već da deluju drugačije. Ukoliko su proizvodi za zaštitu isključivo mineralnog porekla, ne mogu da dostignu dovoljan nivo UVA zaštite sa odgovarajućim SPF-om. U našim proizvodima najčešće se kombinuju mineralni i hemijski filteri kako bi se obezbedila maksimalna zaštita sa širokim poljem delovanja i optimalnom količinom UV filtera.

8. mit: Postoje proizvodi za zaštitu kože na suncu koji štite 100% tokom celog dana

Tačno – ovo je takođe veoma jasno navedeno u preporuci EU.

9. mit: Efikasna zaštita mora imati visoki SPF zaštitni faktor

Zaštitni faktor koji je označen na proizvodu može biti dostignut ukoliko se primenjuje dovoljna količina proizvoda (približno 30ml za odrasle osobe za jedno nanošenje) i u pravo vreme. Ukoliko se ne pridržavate pravila, dolazi i do smanjene zaštite.

10. mit: Moguće je produžiti trajanje zaštite kože na suncu pri ponovnom nanošenju proizvoda, postižući 100% zaštitu.

Ukoliko je vreme zaštite koju vam pruža vaš proizvod isteklo, ne možete ga produžiti ni pod kojim uslovima. U slučaju kupanja ili jednostavnim znojenjem nivo zaštite na koži se smanjuje, zato je potrebno ponovo naneti proizvod na celokupno telo.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.