Česta upotreba šampona za suvo pranje kose dovodi do opadanja kose i stvaranja peruti

Usled nedostatka vremena za pranje kose ili odlaska kod frizera, šampon za suvo pranje kose može odlično da posluži, zbog čega je i postao mega popularan proizvod i kod naših devojaka. Međutim, pre nego odlučiš da koristiš ovaj preparat, trebala bi da znaš koje su negativne posledice njegovog korišćenja.

Suvi šampon zapravo nije šampon, niti vrši osnovne funkcije kao tečni šampon. Ovaj preparat ne čisti kosu ili teme, nego apsorbuje višak ulja kako vaša kosa ne bi izgledala masno i prljavo. Međutim, u procesu prikrivanja prljavštine suvi šampon iritira teme i prekida cirkulaciju u glavi što dovodi do potencijalnog gubitka kose.

-Suvi šampon ulazi pod kožu zbog čega vaše teme više ne može da diše. U redu je iskoristiti ga jednu noć kad imate sastanak i ne možete stići da oprate kosu, ali nije zdravo nastaviti sanjegovom čestom upotrebom. Želite li da vaša glava ne može da diše? – kaže francuski frizer Christophe Robin.

On dalje pojašnjava kako nije veliki problem što pojedini ljudi moraju češće prati kosu jer im se brzo umasti. Umesto navikavanja na suvi šampon, Robin preporučuje korištenje drugih prirodnih preparata koji mogu dugoročno rešiti problem masne kose kao što su razni čajevi, sok od limuna ili jabukovo sirće.

Glavna baza suvih šampona je dečji puder koji dolazi u obliku spreja kako bi se lakše nanosio na kosu. Proizvodi ovog tipa su ustvari samo jednokratna pomoć za masnu kosu i ne smeju se koristiti duži period. Šamponi za suvo pranje najčešće ostavljaju bele tragove pudera na glavi koji dodatno isušuje kosu, što dovodi do stvaranja peruti i opadanja kose.

Nakon korišćenja suvih šampona, najbolje je što pre kosu oprati intenzivnim tečnim šamponom za detoksikaciju kako bi se isprali nataloženi ostaci pudera.

Izvor: klix.ba

Foto: Guliver Thinkstock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.