Maskara i toksični sastojci

Maskara je drugi proizvod na rang listi koji svakodnevno koristi 65% žena u svetu.

Prvo mesto pripada ružu i sjaju za usne koji su rangirani kao najviše korišćeni proizvodi. Iako vam maskara pomaže da postignete dramatičan izgled, ona ima negativan uticaj na vaše zdravlje zbog toksičnih sastojaka koji se nalaze u njoj.

Maskara može lako da ošteti vid, pogotovo ako je ostavite na očima tokom spavanja. Isto tako, važno je da se češće zameni stara maskara novom.

Ovo su 4 sastojka koji se nalaze u maskari koji mogu izazvati različite zdravstvene probleme.

Parabeni

Parabeni se koriste u kozmetici, pogotovo u maskarama za sprečavanje razvoja bakterija. Visoke koncentracije parabena mogu uzrokovati tumore dojke.

Prah aluminijuma

Prah aluminijuma je metalna supstanca koja se koristi u kozmetici za bojenje. Poznata je kao nervni otrov daleko opasniji od žive.

Propilen glikol

Propilen glikol je najčešći sastojak koji se koristi u maskarama, koji može izazvati iritaciju kože. Ljudi koji su osetljivi na ovaj proizvod mogu biti izloženi posebnom obliku iritacije – alergijskim kontaktnim dermatitisom, alergijskim reakcijama kože izazvane direktnim kontaktom sa alergenom.

Retinil acetat (vitamin A acetat)

Ovo je veoma štetan sastojak koji se nalazi u maskarama. Retinil acetat može da proizvede višak reaktivne vrste kiseonika koji ometa ćelijsku signalizaciju i može da izazove mutacije u vašim genima.

Pre upotrebe bilo koje kozmetike, uvek proverite sastojke i izbegavajte one koji potencijalno mogu da oštete vaše zdravlje. Najbolja alternativa je da koristite prirodne maskare.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.