Kako prebroditi polazak u srednju školu by Mila Konatar

Završetak osnovne škole je težak. Rastanak sa odeljenjem, sa nastavnicima na koje smo navikli i rastanak od same škole u kojoj smo bili 8 godina. Ali, nije kraj sveta! Srednja škola svakako većini tinejdžera ostaje u prelepom sećanju! Ako još uvek strahuješ zbog srednje škole, pročitaj ovih 5 saveta koji će ti uvek koristiti dok si tamo!

1. Već prvog dana se zbliži sa novim odeljenjem.
Sigurno ćeš u novom odeljenju imati bar jednog druga/drugaricu kog već dobro poznaješ. Ali ako nije tako, ne očajavaj. Priđi, predstavi se, pokaži sebe u najboljem svetlu! Nemoj samo sedeti u klupi kao izgubljeni putnik već započni komunikaciju sa društvom. Znam, malo je teže ako se ne poznajete ali započnite o nekoj temi koju volite, ili o tome kako ste se proveli na letnjem raspustu, kakvi ste đaci bili u osnovnoj školi… Što više tema budeš pokretala i što budeš pričala zanimljivije događaje, društvo će te zavoleti i baš ti možeš postati čak omiljena u društvu! Stidljivost ti ne pomaže, već samo odmaže!

2. Počni da učiš od prvog dana!
Okej, možda sam malo preterala… ne možeš učiti od prvog dana jer to je dan upoznavanja,ali whatever!
Počni na početku da se trudiš i učiš, budi aktivna na časovima da bi te nastavnici primetili i da bi stekli dobar prvi utisak o tebi! Nemoj biti kampanjac, takve učenike nastavnici ne podnose! Obavezno idi na takmičenja i čitaj lektire, to je veliki bonus za tebe! A ako ti dobro idu jezici, što više ih usavršavaj, jer možda odeš na razmenu studenata, a to je mega cool, zar ne?

3. Ni u kom slučaju se ne svađaj sa profesorima!
Okej, ovo je nekako logično. Poznato je sa su profesori u srednjoj velika zlopamtila, ali don’t worry. Sve dok budeš mirna na časovima i budeš pratila nastavu nećeš imati problema. Ako ipak primetiš da neki profa ima peh na tebe, ne očajavaj! Potrudi se da se u najboljem svetlu pokažeš iz njegovog predmeta i možda ti se skine sa vrata! A ako ni to ne pomogne, otvoreno porazgovaraj sa njim o tome, ali upamti: BEZ PODIZANJA GLASA!

4. Izbegavaj provokativno oblačenje!
Ah te profe, totalno su staromodni i ne razumeju to da ti jednostavno moraš da nosiš te iscepane farke i bretel majicu. Ovde nisu samo profesori problem,već postoje i pravila odevanja u školi, gde se moraš pristojno oblačiti. Možda su nastavnici u osnovnoj školi malo gledali kroz prste što se odevanja tiče, ali ne možeš biti sigurna da će i profe u srednjoj! Kako bi izbegla probleme, iscepane farke i bretel majicu ostavi za grad a u školi nosi nešto primereno i pre svega komotno!

5. Ne upadaj u loše društvo!
Poznato je da u svakoj srednjoj školi postoji to društvo koje pokušava da te odvuče u svet droge i alkohola! Ukoliko primetiš da neko to pokušava da uradi jednostavno mu stavi do znanja da to nije ono što želiš i da te se okanu! Ako i dalje nastave, recimo da ti prete ako ne probaš drogu,cigaretu… obrati se direktoru škole ili nekom profesoru u kog imaš poverenja! Nikako nemoj da ćutiš, to je najgora opcija!

Glave gore i recite ‘Ja to mogu’!

Autor: Mila Konatar

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.