SOS: Nisam više mala

PROBLEM: Imam 13 godina i mama me ne pušta nigde van naselja u kojem živim. Sve moje drugarice idu same u Delta City, u Ušće, na bazene, u bioskop, jedino je meni to uskraćeno, jer moja mama smatra da sam previše mala. Znam tačno kako se dolazi do svakog od tih mesta i kako da se vratim, ali ona je ubeđena da ne znam i da nemam dovoljno godina da odem do Delta Cityja. Kako da joj objasnim da sam dovoljno zrela i kako da je ubedim da mogu sama bez nje da odem nekad na takva mesta?

SAVET: Možda ti brani da izlaziš jer misli da si još uvek mala i da treba da te zaštiti od svega što nije dobro. Veruj nam, svi roditelji su takvi i teško se mire sa činjenicom da su im deca porasla. Razmišljaj o tome kako bi trebalo da se ponašaš da bi ona promenila mišljenje o tebi? Šta je potrebno da uradiš? Pomozi joj malo i, recimo, budi odgovornija tako što ćeš više sređivati sobu, pomagati u kući ili bilo šta drugo što mama smatra da odrasli treba da rade. S vremenom će shvatiti da odrastaš, a onda će se i ona promeniti.

Imaš li pitanje za rubriku “S.O.S.”? Pošalji ga na našu e-mail adresu hej@color.rs (u subject stavi “za S.O.S.”), a mi ćemo se potruditi da ti odgovorimo na sajtu ili u časopisu! Molimo vas samo da postavljate što preciznija pitanja, kako bismo mogli da vam pomognemo.

Foto: Getty

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.