10.350 učenika i 1.100 roditelja i nastavnika edukovano o bezbednom internetu

Sa brzim prodorom novih tehnologija, svet se menja. Naši najmlađi odrastaju u digitalnom okruženju koje predstavlja sastavni deo njihovog učenja i razvoja. Prema podacima UNICEF-a, deca počinju da koriste internet i pre šeste godine. Međutim, uz gotovo neograničene mogućnosti koje pruža, internet sa sobom donosi i opasnosti. Gotovo 90 odsto dece provodi na internetu dnevno nešto manje od sat i po, a trećina njih je izložena nekoj vrsti uznemirujućeg sadržaja. Izuzetno značajnu ulogu u kreiranju bezbednog digitalnog sveta za decu imaju njihovi roditelji. Više od 25 odsto njih smatra da ne poseduje dovoljno znanja kako bi pružili adekvatnu podršku detetu u potencijalno opasnom situacijama na internetu.

Prema izveštaju o održivom poslovanju kompanije, Telenor je i tokom 2017. godine stavio jak fokus na bezbednost dece na internetu. U saradnji sa UNICEF-om i Fondacijom Tijana Jurić, ostvareni su značajni rezultati, ali su i najavljeni sledeći strateški koraci u ovoj važnoj oblasti.

Fondacija Tijana Jurić, je tokom prošle godine, uz podršku Telenor fondacije organizovala webinare putem kojih je edukovano 10.350 učenika, kao i 1.100 roditelja i nastavnika. Ulogu edukatora na teme poput vrbovanja putem interneta, onlajn predatora, sajber jazbina, trgovine ljudima, vršnjačkog i digitalnog nasilja, imali su predstavnici Fondacije Tijana Jurić, Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Centra za sigurniji internet iz Osijeka.

Sredinom 2017. godine, Telenor je potpisao i ugovor sa UNICEF-om kojim je zvanično najavljen početak dvogodišnjeg projekta “Bezbedan internet za celu porodicu” posvečenom edukaciji nešto mlađe dece – uzrasta od četiri do osam godina, kao i njihovih roditelja i vaspitača. Kroz projekat „Bezbedan internet za celu porodicu“, partnerstvo se nastavlja sa ciljem da 100.000 roditelja i 2.000 vaspitača i nastavnika prođe obuku.

Bezbednost dece na internetu je samo jedan aspekt odgovornog poslovanja Telenora. Kreiranje digitalnih rešenja pomoću kojih se rešavaju društveni izazovi, zaštita životne sredine, poštovanje strogih međunarodnih standarda kroz lanac partnera i dobavljača, kao i ulaganje u razvoj i edukaciju zaposlenih predstavlja sistemski pristup odgovornom poslovanju Telenora koji prožima svaki aspekt svakodnevnog rada kompanije.

Izveštaj o održivom poslovanju kompanije Telenor u 2017. godini možete pročitati na sajtu kompanije Telenor.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.