Budi sigurna na svom biciklu

Je li i tebe već ulovila bicikl-manija? Da, svi su ludi za biciklima zato što su zabavni, zdravi i totalno strava. Ali dok voziš, moraš paziti i na svoju sigurnost (a i sigurnost drugih…)

Nosi kacigu

Kao i motociklisti, biciklisti ne bi trebalo da budu u saobraćaju bez kacige na glavi. Danas ima super kaciga koje su i pravi modni detalji.

Redovno na servis

Svake godine treba uraditi servis na biciklu, proveriti rad kočnica, pritisak u gumama po potrebi i češće, očistiti svetla i mačje oči te podesiti visinu sedišta.

Poštuj znakove

Ako si na biciklu, ne znači da se saobraćajna pravila ne odnose na tebe. Moraš poštovati znakove i signalizaciju!

Bez naglih pokreta

Ne radi ništa što bi moglo iznenaditi vozače automobila. Zapamti, vozač neće moći brzo da reaguje, a ako dođe do nezgode, veća je verovatnoća da će lošije proći biciklista!

Obuci šareno

Vozačima je ponekad teško da primete bicikliste, zato je važno, posebno kada je oblačno i u sumrak, nositi odeću svetlih boja. Dobro će ti doći i fluorescentna kaciga!

Bez slušalica

Super je osećaj slušati omiljenu muziku dok voziš bicikl, ali u saobraćaju zaboravi na to. Slušalice možeš imati kad vežbaš na sobnom biciklu, ali na ulici moraš čuti šta se događa oko tebe!

Priredila: Maja Jeić

Foto: Guliver Thinkstock

 

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.