Izloženi smo sunčevim zracima češće nego što mislimo!

Shvatamo da je leto. Vreme koje provodimo ispijajući osvežavajuća pića na terasi, u kafiću ili na plaži su mali, sunčani trenuci od kojih je život satkan.

Svi već dobro znamo da sunce šteti koži i imamo čvrsto utvrđeno znanje o tome koliko je zaštitni faktor bitan – ali šta je sa slučajnim izlaganjima suncu kojih nismo maltene ni svesni? U proseku smo 840 minuta nedeljno izloženi suncu, koje god da je godišnje doba! Sunce je vrlo podmuklo: ako ne budete proaktivni, štetni UV zraci mogu izazvati dugoročnu štetu onda kada je najmanje očekujete.

Evo kada bi trebalo da se štitite od sunca:

Dok se vozite

Mislite li da ste zaštićeni od sunca dok vozite? Razmislite ponovo. Različiti delovi auta će blokirati određene tipove UV zraka. Staklo uglavnom blokira UVB zrake, a šoferšajbna i UVA i UVB. Međutim, prozori sa strane i pozadi vas neće štititi od UVA zraka, a to može dovesti do ozbijlnog crvenila.

Dok sedite za radnim stolom

Ako vam se radni sto i računar nalaze pored prozora, izloženi ste dodatnim satima zračenja svakoga dana. Upijate više štetnih zraka, bez zaštitnog benefita – proizvodnje vitamina D. Dakle, sloj zaštitnog faktora pre sedanja za radnim stolom je spas.

Dok završavate obaveze po gradu

Odlazak u poštu, do prodavnice, šetnja do i od teretane: ovi trenuci izlaganja suncu se definitivno računaju, iako ih mi često zanemarujemo. Podsećaju nas da je krucijalno da nanosimo dnevnu hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom pre svakog izlaska iz kuće.

Kada je oblačno

Ako ste mislili da ste pošteđeni kada ima oblaka, grdno se varate. Tanka pokrivenost oblacima možda malo osveži, ali umanjuje zračenje za svega 20 – 40%! Oblaci mogu dobro (ali ne potpuno) blokirati UVB zrake, ali UVA zracima, koji prodiru duboko u kožu i izazivaju trajnu štetu, oblaci ne mogu ništa.

Foto: Guliver Thinkstock

Izvor: mycupoftea.rs

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.