Kako preživeti kraj školske godine?

Devojke i momci, prijatni su ovi dani koji trenutno teku. Ni mnogo hladni, ni previše topli… Pravi prolećni, zar ne? No, i ovom godišnjem dobu se bliži kraj, kao i još jednoj školskoj godini. Znamo da vam se brojna pitanja vrzmaju po glavi – kako ćete završiti razred, da li ste ispunili očekivanja roditelja, nastavnika, svoja… Priznajte da ste se umorili i da se neizmerno radujete letnjem raspustu jer ćete konačno moći da predahnete od škole! Samo, ne opuštajte se prerano već dajte sve od sebe da u ovih mesec dana izvučete svoj maksimum i popravite ocene kako biste bez griže savesti uživali u letu i svim njegovim čarima.

Napravite spisak predmeta i izdvojte one iz kojih možete dobiti bolje ocene
Znamo da vam se ne uči i da je to dosadno i nezanimljivo kada napolju greje sunce, ali ipak morate zagrejati stolicu, pre ili kasnije. Zato se organizujte – umesto što ćete tri sata biti za računarom, smanjite svakog dana po pola sata ili sat i to vreme iskoristite da naučite jednu-dve lekcije. Rezultati će biti vidljivi već na sledećem kontrolnom.

Odložite porodična okupljanja za naredni mesec
Poseta rođaka nije toliko hitna, zar ne? Bitnije vam je da završite sve školske obaveze i da se tokom vikenda odmorite i pripremite se za narednu nedelju jer i ona će biti naporna.

Budite odlučni
Istini za volju, i nama opada koncentracija sa dolaskom toplih dana te možemo da zamislimo kako je tek vama. No, ne klonite duhom i ne nervirajte se. Prisetite se samo osećaja olakšanja i zadovoljstva nakon završene školske godine. Ne zaboravite, mesec dana truda znači tri meseca uživanja u raspustu! More, planine, bazeni, duge večernje šetnje, odlazak na selo, široki pašnjaci, cvrkut ptica, žubor potoka… Da li ste već zamislili sebe kako se provodite? Da li je slika potpuna? Verujemo da jeste! Već vam vidimo osmeh na licu, ali i osećaj olakšanja jer ćete konačno moći duže da spavate i da se posvetite svemu onome što ste zanemarivali u prethodnom periodu. No, nemojte zapostaviti učenje ni tokom raspusta. I sami znate da se možete usavršavati na svakom koraku i u svakoj situaciji. Budite maštoviti, istražujte i razgovarajte sa drugovima o prirodnim pojavama, flori i fauni kada ste na izletu. Čitanje je izuzetno važno. Ako vam nastavnici nisu rekli koja lektira vas čeka sledeće školske godine, izaberite sami nekoliko knjiga koje ćete čitati tokom odmora. Bitno je da ne izgubite radne navike i osećaj vrednosti sticanja znanja. Sve ovo će vam pomoći da uđete spremniji u narednu školsku godinu.

Želimo vam srećan i uspešan kraj ove školske godine!

Autor: Marija Milovanović Gajić
Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.