Koje je mesto najbolje za učenje?

Da li učiš za radnim stolom, u krevetu ili na kauču u dnevnom boravku, slušajući pritom playlistu koja ti se već danima nalazi na mobilnom telefonu. Učenje hemijskih formula ili lekcije iz geografije je uvek lakše uz najnoviji Arianin hit, zar ne?

Ali da li su ti roditelji ikada rekli sledeću rečencicu – Ne možeš ovde da učiš, idi u svoju sobu? Razlog tome je što su do nedavno postojale teorije o `pravilnom učenju´, koje se sugerisale da je najbolje okruženje za učenje tvoja soba i radni sto s neudobnom stolicom. Prema rečima naučnika, ova pozicija je najefikasnije `terala´ na učenje.

Ali mi kažemo da postoji još nekoliko mesta za koje se veruje da su jako dobra za razvijanje tvojih navika učenja.

Stajanje i lagani hod po sobi
Na ovaj način tvoj mozak se najviše fokusira zahvaljujući tome što telo nije ukočeno u jednom položaju.

Učenje u prirodi
Znate one prizore iz serija i filmova u kojima društvo uči pod drvetom? Očigledno u tome zaista ima nešto, budući da je dokazano da svež vazduh i priroda isto tako dobro deluju na našu koncentraciju koja nam svima opako treba kada učimo velike količine gradiva.

Učenje u čitaonicama
Učenje u bibliotekama je fora s kojom je dobro upoznata ekipa koja ima puuuno školskog iskustva ili ti studenti. Ovo okruženje je najbolje kada zagusti i treba zagrejati stolicu, a to je rekli bismo kraj školske godine.

Najgora metoda (!), prema mišljenjima stručnjaka, je učenje u krevetu. Budući da tvoj mozak prepoznaje krevet kao mesto za spavanje, učenje u ležećem položaju može otežati proces štrebanja za sutrašnji test. Iako smo svi mi ovo jednom isprobali (pogotovo kada ponavljaš pre spavanja), možda je najbolje da ipak pokušamo s nekom drugom metodom.

Foto: Guliver Thinkstock

Šta ti misliš o ovoj temi? Ostavi svoj komentar!

Tvoja adresa neće biti objavljena.